Gazde moraju da čuju male

Gazde moraju da čuju male

Menja se zakon o privrednim društvima, a jedan od ciljeva je zaštita manjinskih akcionara. Problem je činjenica da nemamo istinsko tržište kapitala, ističu stručnjaci.

Manjinski akcionari konfekcije „Beko“ u stečaju ravno osam godina čekaju da im se isplati deo novca i imovine preostale posle namirenja svih poverilaca. Svakoga dana okupljaju se ispred Privrednog suda u Beogradu i šetaju do Vlade Srbije. Od nekadašnjih 4.532, isplatu iščekuje njih oko 2.000, a ostale predstavljaju naslednici. Spisak kompanija, što uspešnih što neuspešnih, u kojima su manjinski suvlasnici ostali „kratkih rukava“ u Srbiji je podugačak. Njihova bolja zaštita jedan je od motiva najavljenih izmena Zakona o privrednim društvima.

Na nezavidan položaj manjinskih akcionara iz godine u godinu nas upozorava i Svetska banka preko „Duing biznis liste“. I to ne misle na firme koje su ih obespravile stečajem, već tamo gde ih ignorišu većinski vlasnici. Iako smo u većini stavki u poslednje vreme napredovali, položaj manjinskih deoničara je „skliznuo“ za još jednu poziciju, tako da je njihov status trenutno u najmanje 69 država bolji nego u Srbiji.

– Prava manjinskih akcionara su na zaista niskom nivou, a nikome od nadležnih nije u interesu da se takva situacija promeni – kaže Nenad Gujaničić, berzanski analitičar.

– U praksi, sudbina malih akcionara zavisi od volje većinskih vlasnika, dominantnih akcionara i direktora, i to je prilično nezavidan položaj. Ovde je bilo dosta korporativnih skandala – Agrobanka, Metals banka, „Fidelinka“… I niko nije kažnjen, niti je proglašen odgovornim. U uslovima kada su izuzetno slabe tržišne institucije i neefikasni sudovi, ništa drugo se nije ni očekivalo. Mi smo možda jedino tržište gde su se većinski vlasnici proglasili ugroženim od strane manjinskih akcionara. Srž svih ovih problema je činjenica da nemamo istinsko tržište kapitala, gde bi kompanije mogle jeftino da se finansiraju, pa bi samim tim bile i zainteresovane za zaštitu manjinskih prava s obzirom na to da bi tako štitile i svoje interese.

Na računu leže pare

U slučaju „Beogradske konfekcije“, manjinski akcionari nikako ne mogu da dočekaju isplatu, jer stečaj traje punih 15 godina. – Na računu je trenutno 30 miliona evra i mi sada tražimo da nam se isplati polovina te sume, a ostatak kada se stečaj završi – kaže Zlatko Kunštek, predsednik Udruženja vlasnika akcija „Beko“.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *