Glavni zadatak RAV da se grade fabrike u Vojvodini

Glavni zadatak RAV da se grade fabrike u Vojvodini

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović izjavio je predstavljajući Razvojnu agenciju Vojvodine (RAV), čiji je rad 12. maja 2017. godine zvanično počeo, da je ta nova institucija jedan od ključnih alata ekonomskog prosperiteta u Vojvodini.

Mirović je u holu Pokrajinske vlade u Novom Sadu rekao da je glavni cilj osnivanja i rada Agencije privlačenje stranih i domaćih investicije, odnosno podsticanje otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta na teritoriji Vojvodine.

Sistem rada Agencije podrazumevaće nekoliko segmenata, kako bi se garantovala efikasnost u davanju podsticaja, a baviće se temeljnim analizama ekonomskih potencijala u svim opštinama, preko približavanja tih potencijala ulagačima, do stvaranja uslova da investiraju u Vojvodini, naveo je Mirović.

– Ako bi, pored temeljnosti, ovde trebalo izdvojiti još neke ključne reči, onda su to inicijativa i agilnost. U vremenu u kome živimo kapitala je uvek manje od potreba za investiranjem i njemu se jednostavno mora prići – kazao je Mirović.

Ocenio je da je veoma oštra konkurencija u privlačenju investitora i u samoj Srbiji. „Svi hoće nove fabrike i radna mesta i bore se da privuku one koji mogu da ih otvore.

– Mi naravno, želimo da se nove fabrike i novi pogoni grade u Vojvodini i to će biti glavni zadatak Razvojne agencije – rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Agencija i princip rada RAV-a definisani su odlukom Skupštine Vojvodine o njenom osnivanju. Proces rada Agencije će nadzirati Skupština RAV, koju će činiti članovi Pokrajinske vlade, navodi se u saopštenju.

Bespovratna podsticajna sredstva će budućim investitorima dodeljivati pokrajinski sekretarijati, nakon javnih konkursa, sprovedenih u skladu sa Zakonom o ulaganjima i pravilnikom, dodaje se u saopštenju.

Transparentnost procesa trebala bi da bude obezbeđena obavezom o kontinuiranom podnošenju odgovarajućih izveštaja Skupštini Vojvodini, a ceo proces biće koordiniran i sa Razvojnom agencijom Srbije, Vladom Srbije i nadležnim republičkim organima i institucijama.

Mirović je dodao da će prva sredstva za podsticaje novih ulaganja u iznosu od oko 400 miliona dinara, biti obezbeđena kada Skupština Vojvodine usvoji rebalans pokrajinskog budžeta planiranog za jun.

U budžetu Vojvodine za 2018. godinu ta sredstva će biti značajno veća i prostor za rad RAV-a u punom kapacitetu puno širi, objasnio je Mirović.

Direktorka RAV-a Nataša Pavićević-Bajić kazala je da će se funkcionisanje agencije odvijati kroz četiri sektora: Sektor za strateška istraživanja, razvoj i inovacionu politiku, Sektor za podršku investicija, Sektor za međunarodne i domaće fondove u funkciji razvoja Vojvodine i Sektor za promociju.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak