„Gorenje“ i „Atlantik grupa“: Za sada nema problema, ali bi ih moglo biti

„Gorenje“ i „Atlantik grupa“: Za sada nema problema, ali bi ih moglo biti

Zatvaranje granice između Srbije i Hrvatske za kompaniju „Gorenje“ još ne predstavlja veliku ekonomsku štetu jer transport za sada obavljaju alternativnim putevima kroz druge zemlje, kažu u upravi te kompanije.

– Pokušavamo da se nosimo sa situacijom prilagođavanjem transportnih pravaca, ali ti problemi će nesumnjivo imati određeni negativni uticaj na radne troškove kapitala i transporta – kažu za Tanjug u ovoj slovenačkoj kompaniji.

U „Gorenju“ navode da s jedne strane, zatvaranje granica otežava isporuku pojedinih materijala i komponenti iz Jugoistočne Evrope za proizvodnju aparata u Sloveniji, pa su preusmerili rutu kamionskog saobraćaja alternativnim putem, uglavnom kroz susedne zemlje.

Sa druge strane, u hrvatskoj „Atlantik grupi“ kažu da za sada nemaju većih problema u poslovanju, a da bi, ako se blokada granice sa Srbijom nastavi, mogli bi imati veće logističke troškove.

– U Atlantik grupi u ovom trenutku ne beležimo veće poremećaje u redovnom poslovanju i prometu roba, te uspešno kompenzujemo odredjeni zastoj u logistici – navode u toj kompaniji, a prenosi portal index.hr.

Oni dodaju da bi, ukoliko bi se nastavila ili dodatno otežala prekogranicna saradnja na srednji ili duži rok, svakako imali probleme i povećane troškove u logistici i plasmanu roba.

– Svakako je reč o delikatnoj političkoj situaciji usled najveće izbegličke krize koja je pogodila Evropu, te u tom smislu politika ne sme imati prioritet nad humanošću. Međusobno razumevanje i uvažavanje, temelj je dobrih političkih i ekonomskih odnosa, te se nadamo da će se sve zemlje pogođene humanitarnom krizom time voditi u rešavanju nastalih problema – kažu u Atlantik grupi.

 

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *