Građevinarstvo temelj cele privrede

Građevinarstvo temelj cele privrede

Građevinska industrija je indikator svega što se dešava u privredi pa je u njoj neophodno još više podsticati tehnološki inovativne metode i rešenja, rečeno je na prezentaciji „Tehnološke inovacije i digitalizacija građevinske industrije” u Privrednoj komori Srbije.

Zamenik generalnog menadžera PKS-a Mihajlo Vesović rekao je da je građevinska industrija direktno povezana s najrazličitijim oblastima i obuhvata širok spektar aktivnosti, poput projektovanja, građevinskih materijala, usluga odžavanja, nadzora…

– Kada privreda neke države dobro funkcioniše, i građevinska industrija dobro funkcioniše – rekao je Vesović, i dodao da, kada pada građevinska industrija, zastajanje se oseti i u celoj privredi.

On je ukazao i na to da ne postoji nijedan aspekat privrede koji u 21. veku može funkcionisati ne koristeći ono što pružaju nove tehnologije.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan rekao je da je do sada, za 15 godina postojanja te direkcije, napravljeno više od milion kvadrata poslovnog i stambenog prostora.

– Radili smo infrastrukturne projekte, usmerili smo se na stanogradnju i razvijanje poslovno-stambenih projekata – rekao je Vesović.

Šurlan se osvrnuo na projekat „Stepa Stepanović” na Voždovcu, ističući da je za 30 meseci napravljeno više od 430.000 kvadratnih matara stambenog prostora, odnosno 4.600 stanova na 42 hektara površine.

Takođe je kao važan naveo projekat „Jugovićevo” u Novom Sadu, gde je u šest objekata napravljeno 366 stanova.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak