Građevina i poljoprivreda najviše doprinele većem bruto domaćem proizvodu

Građevina i poljoprivreda najviše doprinele većem bruto domaćem proizvodu

Građevina i poljoprivreda najviše doprinele većem bruto domaćem proizvodu. Bliži rastu od četiri, nego od 3,5 odsto, smatra Miladin Kovačević.

U prvoj polovini godine privredni rast je veći od očekivanja s kraja prošle godine, kada se krojio ovogodišnji budžet. Umesto 3,5 odsto, dosad je u Srbiji stvoreno 4,5 odsto više nego u istom periodu lane. Industrijska proizvodnja je porasla 2,6 odsto, uslužne delatnosti 3,5 odsto, poljoprivreda 11,7 odsto, a vrednost izvedenih građevinskih radova i više od 25 odsto.

Glavni doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini i drugom kvaratalu ove godine su dali građevinarstvo, poljoprivreda i industrija – objašnjava ekonomista Miladin Kovačević. – Vrednost građevinskih radova je rasla više od 25 odsto, očekujemo da će poljoprivreda u celoj godini imati rast od 9,9 odsto, a možda i više. Indsutrija, iako je dinamika slabija, ima rast veći od četiri odsto. Može se očekivati da će rast BDP ove godine premašiti projekcije. Lično očekujem na kraju godine da će biti bliži rastu od četiri, nego od 3,5 odsto.

U prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal prethodne, registrovan je rast vrednosti izvedenih radova od 28,1 odsto u stalnim cenama. U prvih pet meseci ove godine zabeležen je međugodišnji rast proizvodnje cementa od 9,4 odsto i proizvodnje ostalih nemetalnih minerala od 8,7 odsto, a to su staklo, crepovi, malter, beton.

– Čim se oporavi građevinska industrija, raste čitava privreda. Polovina zaposlenih je u ovoj grani – kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije. – Potrebni su povoljni kreditni uslovi. Polovina građana Srbije živi u neuslovnim objektima. Treba menjati podove, prozore, crep, instalacije. Uz to počinje i ozbiljna investicona aktivnost, tako da će građevinska industrija rasti i narednih godina.

Grade zgrade

Od početka godine raste broj izdatih građevinskih dozvola za 11,1 odsto. Posmatrano prema vrsti građevina, povećan je broj izdatih dozvola za zgrade, 14,9 odsto, dok su dozvole za ostale građevine povećane za 0,8 odsto.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *