Info dan „Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća“

Info dan „Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća“

U Privrednoj komori Srbije – RPK Južnobačkog upravnog okruga 01. marta 2018. godine održan je Info dan „Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća“. Osnovni cilj skupa bio je predstavljanje EU programa i finansijskih instrumenata za podršku malim i srednjim preduzećima i mogućnosti za njihovu primenu u Srbiji, kao i predstavljanje usluga Evropske mreže preduzetništva koje olakšavaju pristup ovim programima.

Prisutne privrednike pozdravila je Olivera Simović, direktor RPK Južnobačkog upravnog okruga, koja je ovom prilikom istakla značaj organizacije ovakvih događaja na kojima privrednici imaju priliku da se upoznaju sa mogućnostima za finansiranje kroz EU programe, i pozvala privrednike da iskoriste priliku i apliciraju što više za bespovratna finansijska sredstva.

Zatim je Jovana Stanojević, Viši savetnik za programe i fondove EU u Centru za EU integracije PKS, upoznala prisutne sa programom COSME. Program za podršku malim i srednjim preduzećima COSME pruža olakšan pristup izvorima finansiranja, podršku internacionalizaciji i pristupu stranim tržištima, stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podsticanju kulture preduzetništva.

Predstavnik Unikredit banke, Branko Marjanović, inforimisao je privrednike o kreditnoj liniji u okviru programa COSME, gde Unikredit banka ima kreditnu liniju koja malim i srednjim preduzećima omogućava finansiranje pod povoljnim uslovima, sa dužim rokom otplate i bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja.

O programu Horizont 2020 i aktivnostima Evropske mreže preduzetništva govorila je Biljana Glišić, savetnik u Centru za EU integracije i član projektnom tima Evropske mreže preduzetništva. Program Horizont 2020 je namenjen istraživanju i inovacijama sa ciljem da pomogne plasiranju inovativne ideje na tržištu. Ključni segmenti ovog programa su izvrsnost u nauci, liderstvo u industriji i državni izazovi.  Osnovne aktivnosti EEN mreže u Srbiji su pružanje informacija o poslovanju na EU tržištu, povezivanje MSP sektora u Srbiji sa preduzećima iz EU i susednih zemalja, organizacija međunarodnih poslovnih susreta i poseta kompanijama u inostranstvu.

http://novosadska.tv/vest.php?id=37913

COSME Novi Sad

Evropska mreža preduzetništva – Novi Sad

HORIZONT 2020

UniCredit Bank_EU Funds_mart_PKS_NoviSad

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *