Inspekcija otkrila 56 radnika „na crno“

Inspekcija otkrila 56 radnika „na crno“

Inspekcija rada je tokom kontrola kod 292 poslodavca i 1.131 zaposlenih, otkrila da 56 radnika radi „na crno“, odnosno da poslodavci sa njima nisu zaključili ugovore o radu i da nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, Inspektorat za rad je na teritoriji cele Srbije obavio pojačane nadzore u zdravstvenoj delatnosti, kojima su bile obuhvaćene bolnice, medicinska i stomatološka praksa, kao i ostala zdravstvena zaštita.

Nadzori su obavljeni i u drugim delatnostima -ugostiteljskim objektima, frizerskim i kozmetičkim salonima, autoprevozničkim i zanatskim radnjama, pekarama…

Ukupno je kontrolisano 292 poslodavca, a od 1.131 zatečenog lica na radu otkriveno je da 56 radnika radi na crno.

Najveći broj radnika „na crno“ zatečeno je u optičarskoj radnji u Kraljevu, i to šest neprijavljenih lica, dok su u jednoj bolnici u Novom Sadu zatečena tri radnika da rade na crno.
Inspektori rada su doneli rešenja o otklanjanju utvrđene nepravilnosti i naložili poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa zatečenim radnicima na crno.

Zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori su podneli 27 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predvidjena novčana kazna u fiksnom iznosu, izdato je sedam prekršajnih naloga.
Inspekcija rada je donela i 117 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrdjenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 60 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrdjenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa.

Doneto je i osam rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenih za bezbedan i zdrav rad.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak