Interkonektor najznačajniji projekat sa EU

Interkonektor najznačajniji projekat sa EU

Projekat izgradnje gasnog Interkonektora Bugarska–Srbija je izuzetno značajan kako za Srbiju, tako i za čitav region, jer diverzifikuje snabdevanje gasom, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je sa šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem o izgradnji gasnog Interkonektora. 

Projekat je ocenjen kao najznačajniji zajednički projekat koji će EU, preko IPA fondova, podržati sa 49,6 miliona evra.

„Srbija je u potpunosti posvećena realizaciji projekta gasnog Interkonektora i učinićemo sve da bude realizovan u koordinaciji srpskih institucija i nadležnih organa Republike Bugarske“, ukazao je ministar Antić.  

Na sastanku je konstatovano da se u Srbiji razvija veliki broj projekata iz obnovljivih izvora.

Ocenjeno je da će pored izgrađenih 100 megavata instalisane snage, biti izgrađeno 500 megavata, čime će Srbija dostići cilj da do 2020. godine 27 odsto u potrošnji ukupne energije bude iz obnovljivih izvora. 

Antić i Fabrici su se složili da u narednom periodu posebna pažnja bude usmerena na energetskoj efikasnosti. Evropska unija će podržati projekte u toj oblasti.

Do kraja godine Ministarstvo rudarstva i energetike će, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i predstavnicima Evropske komisije, razmotriti mogućnosti za formiranje Fonda za energetsku efikasnost. 

Sastanku ministra sa šefom delegacije EU u Srbiji, prisustvovala je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, kao i saradnici. 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *