INTERNET PREVARE Srbija već ima registar sa 20.000 SLUČAJEVA, a inspektorima su VEZANE RUKE

INTERNET PREVARE Srbija već ima registar sa 20.000 SLUČAJEVA, a inspektorima su VEZANE RUKE

U Evropskoj uniji razmatra se donošenje nove uredbe o zaštiti prava potrošača, kojom bi, pored ostalog tržišni inspektori imali mogućnost da gase internet domene zbog nelegalnog oglašavanja, bez odluke suda. Naši inspektori su to već pokušavali da urade, ali bez uspeha, iako je u Nacionalnoj organizaciji potrošača već registrovano čak 20.000 žalbi na razne internet sajtove.

Na udaru EU inspektora bi se, po novoj uredbi, našli oni koji preko intereneta prodaju robu koja tim kanalanom ne sme da se prodaje (duvan, alkohol, lekovi…) ali i oni koji na neki drugi način varaju potrošače.

Srpski inspektori su već pisali rešenja gde su samostalno nalagali ukidanje internet domena zbog nelegalnog oglašavanja (prodaja rezanog duvana, lekova i sl.), međuim, ona nisu sprovedena, kaže za „Blic“ Slobodan Marković, savetnik za IKT politike u Registru nacionalnog internet domena Srbije.

– Oni su pisali rešenja o ukidanju domena, ali je ministar ta rešenja pobijao, jer za to jednostavno nisu imali zakonskog osnova. Jedino što su mogli da traže jeste skidanje nelegalnog oglasa – kaže Marković.

On dodaje da je ideja uredbe EU da se potrošači na jedinstven način zaštite na celoj teritoriji Unije, da se to pitanje ne bi razlikovalo od države do države. Marković dodaje da je reč o predlogu koji tek treba da prođe raspravu i da, u skladu sa tim, pretrpi i određene izmene, ako je potrebno. A prema njegovom mišljenju, izmene su potrebne baš u delu koji dopušta isključenje uloge suda u zatvaranju domena/sajtova.

– Taj deo nije još jasno definisan, jer se govori o tome domen mogu da ugase inspektori ili sud. Nisu, međutim, poznati kriterijumi za to kada odlučuje sud, a kada inspektor – ocenjuje Marković.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović ističe da oni stalno upozoravaju ljude da obrate pažnju kada je u pitanju onlajn kupovina.

– Nije dovoljno samo kupovati jeftino, već treba kupovati i bezbedno – navodi Papović.

On ističe da bi, u slučaju brzog donošenja propisa sličnog ovoj uredbi koja se priprema u EU, ova organizacija bila spremna da reaguje odmah i da inicira zatvaranje onih domena na koje se odnosi najviše prijava potrošača.

– Mi vodimo registar u kojem je trenutno više od 20.000 prijava potrošača. Iz njih mogu da se izvuku svi relevatni podaci i koja je vrsta robe najčešće u pitanju, koji su prodavci, tako da možemo odmah da iniciramo zatvarnje onih na koje se najčešće odnose prijave – kaže Papović.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *