Investicijama jačamo veze

Investicijama jačamo veze

U Subotici održan sastanak međuvladine komisije republike Srbije i Mađarske. Planiraju se novi prelazi, kao i zajedničko ulaganje u infrastrukturu.

Modernizacija pruge Beograd – Budimpešta, izgradnja železničke pruge Segedin – Subotica – Baja, otvaranje novih graničnih prelaza između Rabe i Kibekhaze i Rastine i Palsentđerđa, povezivanje mađarskog i srpskog gasovoda, jačanje ekonomskih i trgovinskih odnosa, bile su neke od tema devetog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, koje je u utorak održano u Subotici.

Sastankom su kopredsedavali srpski ministar privrede Goran Knežević i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, koji su istakli izuzetno dobru saradnju dveju susednih zemalja, te da će se snažni politički odnosi usmeriti i na jačanje privrednih i trgovinskih veza.

– Trgovinska razmena naše dve zemlje lane je dostigla 1,3 milijarde evra, a u prvih sedam meseci raste u stopi od 20 procenata i očekujem da će ove godine biti viša od 1,5 milijardi evra – istakao je ministar Goran Knežević. – Pokušavamo da nađemo više vidova saradnje, od zajedničkih ulaganja, gde bi naše firme izašle na treće tržište, učešća mađarskih firmi u privatizaciji i izgradnji infrastrukture do realizacije zajedničkih projekata. Već u novembru imaćemo po četrti put zajedničke sednice vlada, ovoga puta to će biti u Mađarskoj.

Jedan od važnih fokusa mađarske privredne strategije je zapadni Balkan i 69 odsto spoljne trgovine ostvaruje se sa Srbijom. U prvih sedam meseci ove godine granični promet porastao je za 32 odsto.

– Veći podstrek daće investicije u vojvođansku privredu, u okviru kojih je prošle nedelje potpisan ugovor sa 23 velike firme, u ukupnoj vrednosti od 90 miliona evra, koje će otvoriti nova radna mesta – najavio je Peter Sijarto. – Posle kupovine OTP banke, ona će biti sedma banka po veličini na tržištu Srbije a njeno učešće poraslo je za više od pet procenata. Raduje nas da „Mol“, kao jedna od najvećih mađarskih trgovina, ima investiciju od sto miliona evra u Srbiji, i da sa svojih 55 pumpi zauzima petinu tržišta. Veliki zamah mađarsko-srpskoj saradnji značiće i to da je mađarska farmaceutska kuća „Rihter“ pred potpisivanjem ugovora sa srpskim ministarstvom zdravlja u oblasti lekova za osiguranike.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *