U investicije 180 milijardi

U investicije 180 milijardi

Vlada Srbije usvojila predlog državnog Budžeta za 2018. godinu, koji predviđa „minus“ od 0,6 odsto BDP. Od poreza očekuju skoro 72 milijarde više nego 2017. Planirani rast BDP 3,5 procenata.

U državnu kasu tokom 2018. godine trebalo bi da se slije 1.178 milijardi dinara prihoda. U planu troškova upisano je 1.207 milijardi dinara, tako da bi sledeću godinu Srbija mogla da završi sa „minusom“ od 28,4 milijarde dinara. To je 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda i 40,7 milijardi dinara je manji od manjka planiranog za ovu godinu. Vlada Srbije usvojila je u sredu ovakav Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu. Već tokom dana Predlog je poslat u Skupštinu Srbija, a vrlo brzo biće i pred poslanicima.

Plan Ministarstva finansija je da tokom 2018. godine naplati 988,6 milijardi dinara poreza. To je nepunih 72 milijarde dinara više nego što je „ucrtano“ za ovu godinu. Od poreza na dodatu vrednost očekuju 503,4 milijarde, 37,4 milijarde više nego ove. Od akciza, poreza na dohodak građana, pa i pripadajućeg dela profita preduzeća, država očekuje 34,4 milijarde više nego ove godine.

Tokom 2018. Srbija namerava i da poveća kapitalne investicije.

– Oko 180 milijardi dinara za kapitalne investicije države je oko 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda. Neka mera za Srbiju i jeste oko četiri odsto, tako da je ovo korak ka tom cilju – smatra ekonomista Ivan Nikolić. – O budžetu je nezahvalno razgovarati unapred, jer je ovo tek plan. Praksa govori da se često odstupi od tog plana. Ove i prošle godine u pozitivnom smislu, izuzev kapitalnih investicija, koje su bile manje. Što se tiče održivosti deficita, rekao bih da je to prilično konzervativno postavljeno. Očigledno je da još imamo izvora prihoda budžeta u sivoj ekonomiji. Bitno je rashode držati pod kontrolom i obratiti pažnju na kapitalne izdatke. Da na njima ne štedimo.

Vlada naredne godine očekuje privredni rast od 3,5 odsto i rast cena od 2,7 odsto. Rast očekuju i zbog rasta potrošnje, kojem se nadaju posle povećanja plata i penzija.

Vojsci veće plate

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će budžet namenjen vojsci za 2018. biti povećan za 25 odsto u odnosu na ovogodišnji i iznosiće 70,5 milijardi dinara. Najveći deo će otići na podizanje standarda, odnosno za plate zaposlenih u Vojsci koje će biti linearno uvećane za 10 odsto.

– Značajna sredstva biće namenjena nastavku naoružavanja vojske, remontu tehnike i nastavku masovne stambene izgradnje – rekao je Vulin.

Čuvaju stabilnost

Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu – navodi se u saopštenju Ministartsva finansija.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak