„Inženjeri zaštite životne sredine“ u radnoj grupi ministarstva za poglavlje 27

„Inženjeri zaštite životne sredine“ u radnoj grupi ministarstva za poglavlje 27

Ministarstvo zaštite životne sredine prihvatilo je inicijativu udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada i uključilo Igora Jezdimirovića, kao predstavnika civilnog sektora, u radnu grupe za Izradu specifičnog plana implementacije Okvirne direktive o otpadu.

Radna grupa ima zadatak da izradi Specifični plan implementacije Okvirne direktive o otpadu i kroz taj dokument da konkretne odgovore o načinima i rokovima za spovođenje ove direktive u Srbiji. 

Podršku za ovu inicijativu „Inženjeri zaštite životne sredine“ dobili su od relevantnih mreža i saveza civilnog društva koji se bave temom otpada, Koalicije 27, Saveza ekoloških organizacija „Zelena lista Srbije“ i Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, kao i od programa CSonnect, koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu. 

„Poglavlje 27 – zaštita životne sredine i klimatske promene u okviru pregovora o članstvu Srbije u Evrospkoj uniji je najkomplikovanije poglavlje, koje pored velikih finansijskih sredstava zahteva i širok društveni koncenzus oko načina i rokova za njegovo sprovođenje. Rešavanje nagomilanih problema u upravljanju otpadom od velikog je značaja za unapređenje stanja životne sredine i smanjenja negativnih posledica otpada na zdravlje ljudi. U procesu pregovora Srbije sa Evropskom unijom neophodno je učešće javnosti i zainteresovanih strana, kako bi rešenja koja se usvajaju bila što bolja i realnija. Ovakva odluka Ministarstva zaštite životne sredine potvrđuje spremnost na partnersku saradnju u procesu pregovora“, navode u udruženju „Inženjeri zaštite životne sredine“ i dodaju da će redovno izveštavati sve druge zainteresovane organizacije i pojedince putem svog sajta www.activity4sustainability.org i naloga na društvenim mrežama.

Svi zainteresovani da se priključe ovoj priči mogu se takođe obratiti udruženju.

Izvor: 021

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *