Italija vodeći privredni partner Srbije

Italija vodeći privredni partner Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je 12. novembra 2015. godine da je Italija vodeći privredni partner Srbije, najvažniji spoljno-trgovinski partner i prvo izvozno tržište za srpske proizvode.

On je naveo i da je Italija drugi uvozni partner Srbije i među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

 

– Ukupna razmena prošle godine dostigla je skoro 3,7 milijardi evra od čega je izvoz iz Srbije na italijansko tržište oko dve milijarde – rekao je Čadež na srpsko-italijanskom poslovnom forumu „Investiranje u Srbiji -mogućnisti, propisi, regionalni potencijal“.

 

 

On je ocenio da je razmena svake godine sve veća, a da je izvoz Srbije u Italiju poslednjih 10 godina povećan šest puta, dodajući da je trend rasta nastavljen i ove godine.

 

 

Navodeći da je Fijat najveći srpski izvoznik, Čadež je dodao da u Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija čija su mesta ulaganja premašila milijardu evra i zapošljavaju 25.000 radnika.

 

 

Čadež je ubeđen da će u Srbiji biti sve više italijanskih kompanija i da će se one oslanjati na domaće kompanije kao partnere.

 

 

Na ovom forumu prisustvuje 220 učesnika, među kojima je 40 velikih italijanskih kompanija, a njih 25 je prvi put u Srbiji.

 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *