Između obrazovanja i posla 400.000 mladih

Između obrazovanja i posla 400.000 mladih

Prakse su najbolji put prelaska iz sveta obrazovanja u svet rada i ujedno najbolji način da se podigne zaposlenost mladih, za šta je potreban podsticajni zakonski okvir, ocenjeno je  na skupu Američke privredne komore u Srbijie (AmCham) i Beogradske otvorene škole (BOŠ). Menadžerka „AmChama” za regulatorne poslove i edukaciju Milica Samardžić ukazala je na to da kompanije članice zapošljavaju veliki broj mladih ljudi koji vrlo često dolaze u preduzeća odmah nakon završenog fakulteta.

– Uprkos tome što imaju odlična ekspertska i stručna znanja, nedostaju im stručne kompetencije i veštine, koje mogu steći jedino na praksi – naglasila je ona. – Međutim, Zakon o radu ne omogućava formu, neki ugovorni okvir, za sticanje relevantnih veština u obliku prakse.

Po njenim rečima, inicijativa „AmChama” se odlično oslanja na nameru Vlade da uvede dualno obrazovanje, koje će omogućiti učenicima da tokom srednjoškolskog školovanja steknu praktično znanje, ali je važno da se ljudima na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja omogući da kroz stručnu praksu i dodatno usavršavanje steknu praksu za neka nova radna iskustva.

Predstavnici kompanija članica „AmChama“ preneli su svoja iskustva, navodeći da zakonski okvir često predstavlja prepreku za omogućavanje prakse, ali da, i pored toga, često organizuju praktično sticanje radnog iskustva. Istovremeno bilo je i kritike da mladi dolaze nespremni na praksu, to jest nemotivisani, sa željom da samo prođu praksu i to prikažu u CV-ju za buduće zapošljenje.

Izvršni direktor BOŠ-a Milorad Bjeletić rekao je u diskusiji na temu „Radne prakse: građenje mosta od obrazovanja do karijere”, na kojem je s menadžerima u oblasti ljudskih resursa kompanija članica „AmChama” razgovarano o važnosti stručnih praksi za mlade, da je prelazak iz sveta obrazovanja u svet rada bolan i skup proces. On je, međutim, dodao da obrazovni sistem ne pruža dovoljno praktičnog znanja i iskustava koji olakšavaju zapošljavanje, istakavši da je nezaposlenost mladih u Srbiji, koja je po procenama oko 50 odsto, veliki problem.

Koordinator projekta BOŠ-a za unapređenje zapošljivosti Bojan Velev, istakao je da mladi iz formalnog obrazovanja izlaze bez potrebnog znanja i veština potrebnih za trenutno dinamično tržište rada koje se brzo menja. On je naglasio da su mladi prinuđeni na to da nakon školovanja na sve moguće načine stiču te veštine i razvijaju kompetencije da bi postali konurentniji na tržištu rada i došli do zaposlenja. Trenutno, kako podseća, u Srbiji, po zvaničnim istraživanjima Međunarodne organizacije rada, oko 400.000 mladih je u tranziciji, odnosno na putu između sveta obrazovanja i rada.

– To je gorući problem i ta tranzicija mora da se učini bezbolnijom, a kroz stručne prakse se može pomoći – naglasio je Velev.

E.Dn.

Potrebni i zakoni

Izvršni direktor BOŠ-a Milorad Bjeletić rekao je da nam treba podsticajno okruženje koje će da motiviše firme, ali i mlade, da se uključe u prakse kao način za podizanje zapošljivosti, prelazak u svet rada.

– Bez ozbiljnih aktivnosti na tom planu ništa se samo od sebe neće promeniti – podvukao je on, ističući da su dobri i uspešni poslodavci zainteresovani za prakse jer su one put koji vodi do dobre radne snage.

Istovremeno je podsetio na to da mnoge zemlje, kao na primer Poljska, imaju zakon koji reguliše tu oblast.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak