Izvozimo šnicle na gram

Izvozimo šnicle na gram

U svet smo poslali samo 1.130 tona goveđeg mesa, što je poražavajuće malo. I uvoz svinjetine znatno niži, jer se cena izjednačila sa onom u EU.

Iz godine u godinu Srbija izvozi sve manje mesa. Sredinom osamdesetih smo u svet slali gotovo 20.000 tona „bejbi bifa“, a danas 20 puta manje. Ove godine iz naše zemlje izašlo je tek 1.130 tona goveđeg mesa, od čega je samo 450 tona otišlo u EU, a ostatak u zemlje CEFTA regiona. Vrednost izvoza bila je oko 4,9 miliona dolara. Ništa bolja nije bila ni prošla godina, kada je u inostranstvo otišlo 1.350 tona ovog mesa, u vrednosti od 5,8 miliona dolara.

Prema rečima Nenada Budimovića, sekretara Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, ovo su poražavajući rezultati i naša zemlja bi trebalo da se pozabavi pitanjem govedine.

– Srbija nije konkurentna sa cenom, a nemamo ni dovoljan broj grla u tovu – objašnjava Budimović. – Trebalo bi primeniti sistem krava-tele, koji će biti usmeren na proizvodnju „bejbi bifa“. To je kvalitetno meso koje direktno ide u rashladne vitrine, ne zamrzava se i zato ima visoku cenu. Od početka godine uvezli smo iz zemalja EU oko 790 tona goveđeg mesa, u vrednosti od 3,4 miliona dolara. Prošle godine taj uvoz je bio 1.370 tona.

Podaci Privredne komore Srbije pokazuju da smo u 2015. godini uvezli 20.100 tona svinjskog mesa, u vrednosti od 46,6 miliona dolara. Najviše se uvozilo iz Španije, Mađarske i Nemačke. Iste godine izvezli smo 12.000 tona svinjetine, u vrednosti od 27,7 miliona dolara. Naša svinjetina završila je u Rusiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Od početka godine uvezli smo 12.600 tona, a izvezli 3.390 tona svinjskog mesa.

– Uvoz svinjskog mesa ove godine će biti znatno niži, jer se cena izjednačila sa zemljama EU, pa naše firme nisu imale potrebu da dodatno plaćaju carinu i transport – ističe Budimović. – Živinskog mesa prošle godine smo uvezli 11.850 tona iz Bosne i Hercegovine, Poljske i Francuske. A izvoz u 2015. godini bio je 6.000 tona, a živinsko meso iz Srbije završilo je u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ove godine uvezli smo 6.678 tona živinskog mesa i to iz Nemačke, BiH i Francuske.

Prema rečima Budimovića, uvoz mleka i mlečnih proizvoda biće na nivou prošle godine. I po količini i po ceni. Tržište u EU je zbog velikih viškova pretvorilo mleko u mleko u prahu i plasiralo sve na kinesko tržište i Južnu Ameriku. To je, smatra sagovornik, spaslo srpsko mlečno govedarstvo, pa nije došlo do većeg uvoza što je i bila pretnja.

– Živinsko meso proizvedemo oko 95.000 tona godišnje, ali malo izvezemo – objašnjava Budimović. – Nedostaje nam tržište jer naša piletina ne može u EU, zbog kontrole na salmonelu, pa trgovina ovog mesa najviše ide kroz CEFTA region, BiH i Crnu Goru.

Nekad i sad

Govedinu smo sredinom osamdesetih, kako priča agroekonomista Milan Prostran, prodavali najviše Italijanima i Grcima.

– Stočari u Srbiji tada su imali veliki tov i sve se odvijalo u okviru zadruga – objašnjava Prostran. – Devedesetih godina imali smo dva miliona goveda, a sad nešto manje od milion. Tada smo imali i 950.000 krava muzara, sad ih je duplo manje. Govedarstvo je najviše stradalo kada su nam 1992. godine uvedene sankcije. Proizvodnja je tad pala, a danas je potrebno mnogo da se uloži, jer su većina klanica mrtve.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *