Izvršenja u privredi traju dugo jer dužnici nemaju imovinu

Izvršenja u privredi traju dugo jer dužnici nemaju imovinu

Predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina ukazala je da se i pored dobrog rada privrednih sudova, veliki broj starih predmeta nalazi u postupku izvršenja – jer dužnici nemaju imovinu.

Veliki broj starih predmeta u postupku izvršenja nalazi se pre svega zbog nedostatka imovine dužnika – dužnici nemaju sredstava da izmire obaveze, ukazala je Obućina u izjavi novinarima, nakon otvaranja savetovanja privrednih sudova na Zlatiboru, na kojem će jedna od glavnih tema biti upravo postupak izvršenja.

Kada se, kako je navela, traži izvršenje na novčanim sredstvima – tekući računi privrednih subjekata, preduzetnika, su blokirani.

To su dugogodišnje blokade, koje traju po šest meseci, godinu dana čak i više, a ne po nekoliko dana, navela je Obuićina.

Takođe, kako je dodala, razlog za dugotrajni postupak izvršenja je – nemanje imovine koja može da se popiše da bi mogao da se namiri poverilac, a ukoliko ima imovine, ona često nije dovoljna da se namiri potraživanje.

Ako podnesete predlog za izvršenje na novčanim sredstvima pa nema sredstava na tekućem računu, to iziskuje odgovarajući postupak za promenu sredstava izvršenja – tako što će se tražiti popis pokretnih stvari ili popis nepokretnosti, a to sve traje, napomenula je Obućina.

Sledeći problem kada su u pitanju privredni sudovi, prema njenim rečima, su stečajni postupci, od kojih neki traju pet, 10, pa i 20 godina.

Međutim, ne možemo reći da je trajanje tih postupaka rezultat nerada sudije, tu nije u pitanju subjektivni element, ukazala je Obućina navodeći kao primer najstariji stečaj u Srbiji – slučaj Kosovske banke.

Imovina Kosovske banke nalazi se na Kosovu. Ne može se očekivati od bilo kog privrednog suda, pa ni Privrednog suda u Beogradu, da može da reši status imovine Kosovske banke na Kosovu, navela je Obućina.

Ona je dodala da postoje i dugotrajni stečajevi velikih banaka pred Privrednim sudom u Beogradu, jer se znatan deo dokumentacije nalazi u Americi.

Predsednica Privrednog apelacionog suda je, međutim, istakla da su privredni sudovi u Srbiji zadovoljili i čak premašili predviđene norme u radu.

Privredni sudovi, kako je navela, u 2016. godini savladali priliv sa 109.40 odsto, u istom procentu je priliv savladio i Privredni apelacioni sud. 

Sudije privrednih sudova su prosečno mesečno rešile oko 52, 53 predmeta mesečno, a sudije Privrednog apelacionog preko 32 predmeta, što je znatno više od sudijske norme, koja je 25 meritorno rešenih predmeta za mesec dana, kada je u pitanju Prviredni apelacioni sud, ukazala je Obućina.

Sa tog aspekta se može reći da su privredni sudovi zadovoljili, odnosno rešili su priliv i imaju manje predmeta u radu nego što su imali ranije, naglasila je ona.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *