Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima

Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Južnobačkog upravnog okruga, u okviru Programa javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, organizovala je okrugli sto na kom su prezentovana predložena rešenja.

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede: gospodin Dušan Vučković, v.d. pomoćnika ministra sa saradnicama gospođom Jelicom Trninić Šišović i gospođom Tamarom Stajković; zatim iz Agencije za privredne registre gospođa Verica Martić Rolindžer i iz Komisije za hartije od vrednosti gospodin Željko Vulović.


Pred okupljenim privrednicima gospodin Dušan Vučković predstavio je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima. Kao najznačajnije izmene Zakona naveo je one koje se tiču prinudne likvidacije, smanjenja kapitala kod društava sa ograničenom odgovornošću, uvođenja elektronskog potpisa koji zamenjuje potpis na osnivačkom aktu odnosno overu potpisa, uvođenja elektronske adrese za prijem pošte. Istakao je kako su rešeni određeni problemi vezani za prinudni otkup akcija. Naveo je da smo imali obavezu po pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 6 – Pravo privrednih društava da se usaglasimo sa dve uredbe i jednom direktivom EU koja je iz oblasti korporativnog upravljanja, to je Uredba o evropskom društvu, o evropsko-ekonomskoj interesnoj grupaciji i direktiva koja se tiče prekograničnog pripajanja i spajanja društava kapitala.

Osnovni cilj je da se novim zakonskim rešenjem, usklađenim sa pravnim tekovinama EU, prevaziđu problemi primene nekih odredaba postojećeg propisa, pojednostavi i unapredi poslovanje privrede. Privredna komora Srbije učestvovala je u izradi Nacrta zakona, a prihvaćeno je više od 60 odsto komentara koje su privrednici, preko PKS, dostavili Ministarstvu privrede, što jasno potvrđuje da postoji intenzivan dijalog između vlade, Komore i privrede.

Privrednici očekuju da će izmene Zakona o privrednim društvima poslovanje učiniti efikasnijim, a privredna društva rasteretiti bespotrebnih birokratskih i administrativnih procedura.

Podelite ovaj članak