Javne nabavke zbunjuju strance

Javne nabavke zbunjuju strance

Nordijski inovativni biznis u Srbiji. Zakon dobar, ali je primena problem.

Stranim biznismenima i investitorima koji posluju u Srbiji ozbiljno smeta nepotpuna primena Zakona o javnim nabavkama, jer otežava fer tržišnu utakmicu. To se čulo na konferenciji „Nordijski inovativni biznis u Srbiji“ koju su organizovali Nordijska poslovna alijansa i Ambasada Norveške u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da nepotpuna implementacija tog zakona nije prepreka samo za nordijske kompanije već i za celu privredu u Srbiji, a posebno za državnu upravu. Prema njenim rečima, problem je u tome što se u javnim nabavkama kao osnovni kriterijum uzima cena što Zakon apsolutno ne propisuje.

– Punu primenu Zakona ometa i to što se na tenderima prijavljuju kompanije samo da bi stopirale javne nabavke i da bi ucenile druge kompanije koje su se prijavile – istakla je premijerka. – Pojedini procesi javnih nabavki zbog takvih stvari traju mesecima i duže od godinu dana i moramo naći način da taj proces učinimo efikasnijim i transparentnijim. U ovom trenutku tražimo najbolji način za rešavanje tih problema.

Uslovi poslovanja

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad rekao je da je Srbija odmakla u stvaranju jednakih uslova poslovanja:

– Posvećenost vlade uvođenju standarda EU posebno u polju javnih nabavki i subvencija, važna je zbog efikasnosti srpske ekonomije, ali i kao znak potencijalnim investitorima.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak