JEDAN OD NAJTAJNOVITIJIH PUTINOVIH LJUDI: Ko je Igor Kim, investitor zainteresovan za srpske banke

JEDAN OD NAJTAJNOVITIJIH PUTINOVIH LJUDI: Ko je Igor Kim, investitor zainteresovan za srpske banke

BEOGRAD – Narodna banka Srbije saopštila je danas da je ruska Ekspobanka iskazala zainteresovanost za ulazak u srpski bankarski sektor, ali da zvaničan zahtev za dobijanje saglasnosti za sticanje vlasništva u banci u Srbiji nisu podneli ni Ekspobanka, niti gospodin Igor Kim.

„Uslovi za ulazak na srpsko bankarsko tržište su jasni i transparentni, a kriterijumi za njihovu ocenu su detaljno utvrđeni internim aktima i procedurama NBS“, navodi centralna banka i dodaje da NBS „podržava ulazak reputabilnih i bonitetnih investitora u bankarski sektor Srbije, koji ispunjavaju propisane uslove, bez obzira na zemlju iz koje oni dolaze“.

Beogradski list Blic objavio je danas da je ruski bankar Igor Vladimirovič Kim, za koga kaže da je blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zainteresovan za kupovinu jedne od banaka koje posluju u Srbiji i da se u vezi sa tim već raspitivao u NBS.

U saopštenju NBS se navodi da je davanje prethodne saglasnosti centralne banke za sticanje vlasništva koje omogućava kupcu više od 5,0 odsto glasačkih prava u banci u Srbiji uređeno Zakonom o bankama, propisima NBS, i podzakonskom regulativom donetom na osnovu zakona.

Ta regulativa predstavlja pravni okvir za odlučivanje o podnetim zahtevima i, kako ističu iz NBS, ne postoji prostor za diskreciju, u smislu prihvatanja jednog ili drugog investitora.

Ko je ruski bankar zainteresovan za srpske banke?

Ruski bankar Igor Vladimirovič Kim zainteresovan je za kupovinu jedne od banaka koje posluju u Srbiji, piše današnji Blic, dodajući da se u vezi sa tim već raspitivao u Narodnoj banci Srbije.

„Prema informacijama do kojih smo došli, Kim se raspitivao u Narodnoj banci Srbije, a uskoro planira da pošalje i zvaničnu aplikaciju“, navodi beogradski dnevni list, i dodaje da je, prema dostupnim podacima, on vlasnik ruske Ekspobanke i da je veoma blizak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Prvi put se u Srbiji za njega čulo 2014. godine, kada se, podseća Blic, pominjao kao jedan od mogućih kupaca Hipo banke.

Ruski portal „Moskou tajms“ piše danas da je Igor Kim već ugrabio odbačene aktive stranih banaka koje se povlače iz Rusije, i da sada želi da, kako kaže, proširi svoje aktivnosti u Evropi.

Posle globalne finansijske krize u 2008. godini koja je primorala zapadne banke da suze obim poslovanja, Kim (47) se, zajedno sa partnerima, pojavio kao osoba koja je zadužena za konsolidaciju aktiva, kupujući ruske ogranke Barkliza, WestLB-a, „Morgana Stenlija“ i Santandera.

„Tragamo za različitim aktivama, među kojima su i aktive u centralnoj i istočnoj Evropi. Ne kupujem manjinske udele. Za zadovoljenje profesionalnih izazova i ambicija, kontrolni udeli su zanimljiviji“, izjavio je Kim u intervjuu tom ruskom portalu.

Kim je 2011. godine kupio Ekspobanku (Expobank) od britanskog Barkliza po ceni koja je niža od knjigovodstvene vrednosti, i nedavno je otvorio jedan ogranak u Letoniji, članici Evropske unije koja je privukla ogromna ruska finansijska sredstva, pošto je Kipar, omiljeno ofšor utočište, bio pogođen problemima.

Kako ocenjuje „Moskou tajms“, Kim je i dalje jedan od najmisterioznijih ruskih bankara, uprkos tome što je u tom poslu 20 godina.

Tokom buma u prvoj deceniji 2000-ih godina, on je osnovao bankarsku grupu URSA koja se 2008. godine spojila sa MDM bankom. To partnerstvo, međutim, nije uspelo, zbog Kimovog neslaganja sa Sergejem Popovom iz MDM-a.

Kim je, takođe, akcionar u banci Orijent Ekspres, koja je među 30 vodećih ruskih banaka po obimu aktiva i ima snažno prisustvo u Sibiru i na Dalekom istoku.

Banka Orijent Ekspres je 2010. godine kupila hipotekarnu banku „Morgan Stenli“ i ogranak španskog Santandera specijalizovan za kreditiranje potrošača. WestLB banka i Ekspobanka posluju odvojeno.
Kim, rođen u Kazahstanu, kaže da kupuje aktive od stranih banaka, jer je uveren da „nema kostura“ u njihovim bilansima.“Cene na tržištu su prilično niske, osim toga smatram da nema kostura u ormaru. Kupujem kada sam potpuno uveren da su ovi kosturi izvađeni“, rekao je on.

Kim je potvrdio da je dostavio ponudu za kupovinu Absolut banke, ruske filijale belgijske finansijske grupe KBC.
Američki magazin Forbs je 2011. godine Kimovo bogatstvo procenio na 500 miliona dolara.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak