Jestivo ulje u Srbiji kvalitetno i bezbedno

Jestivo ulje u Srbiji kvalitetno i bezbedno

 

Jestiva ulja na domaćem tržištu su kvalitetna i bezbedna, a proizvodnja u Srbiji je u potpunosti u skladu sa HCCP standardima, pokazali su rezultati petogodišnjeg istraživanja Poljoprivredne inspekcije, izjavio je Nenad Vujović, načelnik Sektora poljoprivredne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U istraživanju je ispitano 15 uzoraka od devet proizvođača, samo jedan uzorak nije odgovarao kvalitetu, dok je kod dva uzorka problem bio u deklaraciji na kojoj nije bilo navedeno do kog roka je najbolje upotrebiti proizvod, rekao je Vujović u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sastanku posvećenom kvalitetu i bezbednosti jestivog ulja na domaćem tržištu.

Generalni zaključak je da su ulja bezbedna, da je to namirnica koja ima jako malo rizika po bezbednost. U skladu sa tim ćemo koncipirati I buduće kontrole u petogodišnjem plan, rekao je Vujović.

On je naglasio da predmet njihovog interesovanja nije bila samo velika industrija koja zauzima oko 95 odsto tržišta već i mali proizvođači ulja, oni koji se bave proizvodnjom hladno ceđenog ulja, pa će akcenat i budućih analiza biti podjednako obuhvatan, navodi se u saopštenju PKS.

U našoj zemlji posluje pet fabrika koje se bave proizvodnjom ulja, a godišnja proizvodnja  kreće se između 150.000 I 180.000 tona, rekla je Saška Biorčević, savetnik u Udruženju za poljoprivredu PKS. Srbija je najveći proizvođač uljarica u regionu i predstavlja sirovinsku bazu za sve zemlje regiona.

Domaće tržište zadovoljavaju količine od 80.000 tona dok se izvoz kreće između 50.000 i 80.000 tona, najviše se izvozi u zemlje regiona – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju, kao i u druge države EU, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Poslovno jutro

 

 

Podelite ovaj članak