Jevtić: Dobra godina za bankarski i sektor osiguranja

Jevtić: Dobra godina za bankarski i sektor osiguranja

Ova godina je bila dobra za bankarski i sektor osiguranja, izjavio je danas direktor Uprave NBS za nadzor nad finansijskim istitucijama Đorđe Jevtić, ističući da je bankarski sektor likvidan i da osiguranje ostvaruje dobre stope rasta.

– Imamo zadovoljavajuće pokazatelje u svim segmentima kod ova dva tržišta. Banarski sektor je dobro kapitalizovan i likvidan. Tržište osiguranja ostvaruje stope rasta karakteristične za tržiste gde se prepoznaje potencijal i te stope su veće od onih na bankrakom tržištu – rekao je Jevtić u Privrednoj komori Srbije.

On je na zajedničkoj sednici novih odobra za bankarstvo i osiguranje u PKS rekao da ove godine nije bilo nikakvih šokova koji imaju veze sa grčkom krizom, kao što je to bio slučaj 2015, tako da nismo imali nekontrolisane izlaze sa tržišta.

– Možemo biti zadovoljni i da sa optimizmom očekujemo iduću godinu – rekao je Jevtić.

On je istakao da se, na osnovu sprovedenog istraživanja, pokazalo da je bankarski sektor rezitstentan da rizike koji dolaze spolja i iznutra. Jevtić je najavio da će tokom decembra biti usvojen kompleksan set odluka za uvođenje Bazel 3 strandarda i da će primena početi u 2017.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *