Kablovi za svetske kupce

Kablovi za svetske kupce

„Novkabel“ proširuje poslovnu saradnju i tržište s partnerima u Rusiji i Kini. Prve isporuke kablova za kinesku kompaniju „Huavei“, a ruskim kupcima već stigla roba.

Poslovi „Novkabela“ u Novom Sadu sa partnerima iz Rusije i Kine odlično napreduju, a saradnja se proširuje. Radnici „Kabela“, posle prvih isporuka, nastavljaju sa proizvodnjom novih količina za inostrane kupce.

Kako je „Novostima“ potvrdio direktor Zoran Stanojević, prva isporuka kablova od 60 tona za kinesku kompaniju „Huavei“, vredna pola miliona evra, već je realizovana.

– Radimo na pripremi nove partije optičkih i telekomunikacionih kablova, ali nešto manje vrednosti – zadovoljan je Stanojević. – Završavamo i aranžman vredan dva i po miliona evra sa partnerima iz Rusije, koji su već najavili da su im potrebne nove količine kablova. Tamo smo deo velikog projekta, vrednog dve i po milijarde evra. U pitanju je gradnja potpuno novog grada.

Posao sa multinacionalnom kineskom kompanijom nije manje značajan. Naš proizvođač kablova, posle dva meseca provera i deset „rundi“ pregovora, potpisao je ugovor sa firmom „Huavei“, koji bi trebalo da obezbedi redovan posao u sledeće četiri godine. Kinezi su, naime, dobili posao unapređenja kompletnog sistema „Telekoma Srbije“, a sa Novosađanima je potpisan ugovor.

– Posle teških dana za kompaniju, ovom isporukom dokazali smo da možemo da radimo vrlo ozbiljno, a to je još jedna potvrda našeg ekonomskog patriotizma. Smatram da svaki posao koji omogućava opstanak i dobar rad fabrike, mnogo znači i za razvoj cele zemlje – poručio je Stanojević.

Od stečaja do profita

„Novkabelu“ je do pre pola godine ozbiljno pretio stečaj, ali je posle usvajanja UPPR i dogovora sa najvećim poveriocima „Elektroprivredom Srbije“ i „Srbijagasom“ o reprogramu dugova, opasnost otklonjena.

– Ušli smo u projekat restrukturiranja, koji bi trebalo da potraje tri meseca – ističe direktor Stanojević. – Na ovom poslu angažovali smo renomiranu revizorsku kuću, pa očekujem da će rezultati biti odlični i da ćemo unaprediti sve, od mašinskog parka, proizvodnih linija i programa, da bismo poslovali sa profitom.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak