Kako Svetska banka podržava reforme u Srbiji

Kako Svetska banka podržava reforme u Srbiji

Direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn izjavila je danas da su početni napori na reformama dali rezultat i da sve dok se zadrži zamajac reformi i dok ta posvećenost postoji,

Srbija ima odličan nivo finansijske i tehničke podrške Svetske banke kako bi se obezbedilo da implementacija reformi dovede do pozitivnih rezultata.

Goldštajn je za RTS rekla da Svetska banka izuzetno blisko sarađuje sa MMF-om i sa Vladom u definisanju makroekonomskih okvira i fiskalnog okvira na srednji rok.

„Ono što možemo da zaključimo iz upravo obavljene kontrole je da su početni napori na reformama sada dali rezultat. To doprinosi tržišnom preokretu u percepciji ozbiljnosti Srbije u sprovođenju reformi u modernizaciji ekonomije i državne uprave“, rekla je Goldštajn. Prema njenim rečimna, to je veoma pozitivan događaj za sve srpske građane, ali postoji potreba da se produbi impelementacija u nekim ključnim i osetljivim oblastima.

„Sve dok se zadrži zamajac reformi i dok ta posvećenost postoji, vi imate odličan nivo finansijske i tehničke podrške Svetske banke kako bi se obezbedilo da implementacija reformi dovede do pozitivnih rezultata“, rekla je Goldštajn. Govoreći o javnim preduzećima, Goldštajn je istakla da su državna preduzeća jedno pitanje koje se mora rešiti u Srbiji.

„U Srbiji imamo na stotine državnih preduzeća koja zaista i ne spadaju u javni sektor, jer ne proizvode puno i velika su opterećenja za budžet i odvlače sredstva od nekih visokokvalitetnih usluga kao što su zdravstvo i obrazovanje. To je problem koji se mora rešiti i sredstva upumpati u privatni sektor gde će se bolje iskoristiti“, kazala je Goldštajn.

Prema njenim rečima, različite su vrste državnih preduzeća, kao trgovinska komercijalna preduzeća gde su lakši slučajevi, jer ili nisu ekonomski rentabilna i moraju ići pod likvidaciju ili postoji potencijal da se privatizuju i pređu u privatni sektor gde mogu efikasnije da posluju.

„Ono što je veći problem su komunalna preduzeća, javna preduzeća poput EPS-a, „Srbijagasa“, Železnice – tu postoje legitimni razlozi da ostanu u državnoj svojini, ali vrlo često ne pružaju rentabilne i kvalitetne usluge i tu je Svetska banka sarađivala sa Vladom za sva državna preduzeća u proteklih nekoliko godina kako bi smo napravili strategiju da rešimo pitanja svih tih preduzeća“, rekla je Goldštajn.

Kako je istakla, neka će biti likvidirana, druga će biti privatizovana, a treba se fokusirati na efikasnost.

Do kraja meseca očekuje se analiza Svetske banke o 100 institucija o broju zaposlenih.

„Prerano je da se o tome izjašnjavam. Ne postoji moderna državna uprava, moderni aparat da bi ste bili punopravna članica EU“, rekla je Goldštajn.

„Do kraja septembra očekujemo da ćemo biti u stanju da damo neke konkretne preporuke u oktobru“, najavila je Goldštajn.

(Tanjug)

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *