KAKO ZAPOČETI SVOJ POSAO: Od Austrijanaca je lako dobiti 70.000 evra

KAKO ZAPOČETI SVOJ POSAO: Od Austrijanaca je lako dobiti 70.000 evra

Posao u Srbiji može se pokrenuti bez ušteđevine i pomoći države. Strani investicioni fondovi spremni su da ulože novac u vaš biznis ako je ideja dobra.

Nikica Marinković, agroekonomista iz Beograda, bez ikakve pomoći države započeo je posao u Srbiji vredan 70.000 evra, i to zahvaljujući austrijskim investitorima.

On je od Austrijske razvojne agencije uspeo da dobije nepovratno 50.000 evra, ali i da nađe investitora u inostranstvu koji je odmah, na početku, u njegov posao uložio 20.000 evra. Danas je jedan od vlasnika sajta Zelenoo.com, koji se bavi prodajom domaće i organske hrane putem interneta sa kućnom dostavom.

Brojne mogućnosti
– Naša firma je jedina iz Srbije koja je prošle godine na takmičenju u društvenom preduzetništvu u Austriji uspela da bude među 15 najboljih i tako dobije nagradu za proširenje biznisa. Inače, nagrada sa ovog takmičenja se dodeljuje bespovratno, a jedini uslov je bio da prijavljena firma ima nekog partnera iz Austrije. Partnera u Austriji nisam imao, ali sam počeo svakodnevno da se raspitujem i tako sam i saznao za IRP akademiju iz Beča, koja je tražila firme iz Srbije kojima bi pomagala da započnu posao – kaže Marinković za Kurir.

Iako se pohađanje IPR akademije plaća oko 2.000 evra, prema rečima našeg sagovornika, ova investicija u sopstveno znanje mu se višestruko isplatila.
– Na akademiji sam proveo pet meseci, a nastava se održavala vikendom. Tu sam uobličavao svoju biznis ideju, osim toga, mnogo su mi pomogli da naučim kako da napravim svoj realan biznis plan, zahvaljujući kom sam u Austriji i upoznao svog investitora koji je u moj posao uložio 20.000 evra – objašnjava Nikica i dodaje da je pre toga proveo dve godine neuspešno tražeći finansijere u Srbiji koji su spremni da ulože u njegov posao.

Globalni trend
Međutim, Austrija nije jedina država koja je spremna da ulaže u nove i kreativne ideje. Skoro sve evropske zemlje kroz različite programe i konkurse podržavaju ideje koje nisu konkuretne samo lokalno već i globalno.

Privredna komora
MOST SA STRANIM INVESTITORIMA
Privredna komora Srbije odnedavno se vrlo aktivno uključila u povezivanje stranih investitora i investicionih fondova sa ljudima u Srbiji koji imaju inovativne ideje. O tome svedoči i Marinković, koji je nedavno od Evropskog instituta za tehnologiju i inovacije dobio još 15.000 evra za proširenje svog posla.
– Ukazala se potreba za razvojem novog proizvoda, odnosno pakovanja za hranu koju distribuiramo. Zahvaljujući Privrednoj komori, koja je bila partner između Evropskog instituta i naše firme, uspeli smo da dobijemo sredstva – kaže Marinković.

Činjenice
KAKO DO NOVCA OD STRANIH INVESTITORA
– ideja za biznis treba da je kreativna i nova
– naučite da napravite realan biznis plan
– informišite se o konkursima stranih investitora
– Startit, Impacthub i Privredna komora objavljuju redovno vesti o konkursima
– nemojte konkurisati ako ne ispunjavate uslove
– investitora treba tražiti iz srodnog posla

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak