Katanac zbog fiskalnih dobile radnje, poliklinika, picerija…

Katanac zbog fiskalnih dobile radnje, poliklinika, picerija…

Da će ovo biti godina borbe protiv sive ekonomije poreski inspektori pokazali su već prvih dana ove godine jer kontrole izdavanja fiskalnih računa ne prestaju. Podaci Poreske uprave govore da su inspektori bili aktivni tokom prvih dana ove godinu i u Vojvodini. Prilikom kontrola utvrđene su nepravilnosti kod 12 obveznika, a uglavnom je reč o neevidentiranju prometa preko fiskalnih kasa. Inspektori su preduzeli i odgovarajuće mere, tako da su ti lokali zatvoreni, a protiv odgovornih lica biće podnete prekršajne prijave ili je to već učinjeno

Poreska uprava zvanično ne daje podatke o preduzećima i radnjama koje su zatvorene odnosno kažnjene. Ali to se ne može sakriti od očiju javnosti.  Našem listu su se javili čitaoci da skrenu pažnju na objekte koji su zatvoreni, a  i mala šetnja Novim Sadom ili bilo kojim drugim gradom  dovoljna je da se otkriju prekršioci. Tako, recimo, pacijenti ponovo mogu  da idu na lečenje u polikiniku Dijagnostički centar u Novom Sadu, koji je sedam dana bio zatvoren zbog neizdavanja računa. Na tu nepravilnost i medijima i inspektorima pažnju je skrenuo pacijent, koji fiskalni račun u ovoj poliklinici nije dobio.

Neizdat fiskalni račun bio je razlog i za zatvaranje kineske radnje “Deksiong”, te picerije “Inkognito” u Novom Sadu, koji  će, kako piše na obaveštenju na vratima, proraditi za sedam dana od zatvaranja.

Znatno više vremena na goste će čekati diskoteka ”Pin” u Staroj Pazovi. U ovom objektu je u tri navrata bila kontrola, a inspektori ni jednom nisu dobili fiskalni račun. To je i razlog što će katanac ostati čak tri meseca.

Ono što ohrabruje je to što je sve više potrošača koji su spremni da se obrate nadležnima, odnosno pozovu broj poreske kontrole ili medija i skrenu pažnju da nisu dobili fiskalni  račun. Očigledno je sve više građana/potrošača koji shvataju da je neplaćanje poreza zapravo krađa od obveznika, a to su svi građani Srbije, a moguće je da je tome doprinela i organizacija nagradne igre, u kojoj se prikupljaju i šalju fiskalni računi ili slipovi, koja je startovala od početka godine.

Izgleda da će ove godine biti više kontrola pa i više rezultata. Lane su inspektori obavili 7.473 kontrole i podneli 2.942 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. U 2016. mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 2.527 slučajeva. Zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih računa privremeno je zatvorneo 2.156 objekata, a zbog neprijavljivanja radnika 371 objekta.

D.Vujošević

Udar na sve Nadležni iz Poreske uprave za ovu godinu najavljuju ravnomernije kontrole. Pored marketa, trafika i drugih malih objekata, sve će više biti kontrola i u deletnostima koje do sada nisu bile dovoljno u fokusu. To znači  da će klinike, stomatološke ordinacije… ubuduće biti ravnopravnije imati isti tretman sa ostalim učesnicima u prometu.

Iz Poreske uprave je za ovu godinu najavljeno i pooštravanje kazni u ovoj oblasti.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *