Kineska fabrika guma ulaže u Srbiju 500 miliona dolara

Kineska fabrika guma ulaže u Srbiju 500 miliona dolara

Dvodnevna konferencija „Inicijative Novog puta svile – Dometi i izazovi” počela je 12 jula 2017. godine  u Beogradu, a učesnici su istakli da je Srbija najaktivnija učesnica tog projekta koji obuhvata 65 zemalja.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević rekao je da je potpisan ugovor između Instituta Kineske akademije društvenih nauka za evropske studije i Instituta za međunarodnu politiku i privredu Srbije, čime je naš Institut postao regionalni centar za upravljanje naučnim projektima u formatu saradnje „16+1”.

– To je od velikog značaja, kako za nauku, tako i za saradnju naše zemlje s Kinom – istakao je Đorđević u uvodnom obraćanju.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da Kina smatra Srbiju pouzdanim prijateljem i partnerom i da je veliki broj projekata koje je Kina sprovela prvi put u Evropi sprovedeno upravo u Srbiji.

– Kina je ovde napravila prvi most, termoelektranu, preuzela „Železaru Smederevo” i uvela bezvizni sistem. Prva brza pruga biće započeta, po mojim saznanjima, u novembru, upravo u Srbiji – istakao je Mančang.
On je dodao da su dve velike kineske kompanije zainteresovane za RTB „Bor”, kao i da će kineska fabrika guma uložiti u Srbiju 500 miliona dolara.

– Vi naučnici ste ključni za investitore: kada investitor dođe ovde, on ne zna ništa, važno je da postoji tim eksperata koji će mu ukazati na rizike, načine poslovanja, pravnu regulativu i sve ostalo što je potrebno za uspešno sprovođenje nekog projekta – rekao je Mančang na otvaranju konferencije.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović rekao je da je „Put “svile značajan strateški i ekonomski projekat.

– Taj put omogućiće bolju infrastrukturnu povezanost i razmenu – naveo je Obradović. – On je, po mnogima, globalni projekat jer obuhvata veliki broj zemalja i ljudi. „Put svile” je različit od svih razvojnih projekata tokom 20. veka jer obuhvata 65 zemalja, veliku površinu i nekoliko milijardi stanovnika.

On je dodao da, kada govorimo o izazovima tog projekta, za sada nema problema jer se Kina vidi pre svega kao ekonomski partner, ali da bi se u budućnosti možda mogao pojaviti sukob interesa u strateškom smislu.

– „16+1” je u malom projekat „Pojas i Put svile” i tim projektom je pokazano da sve zemlje, bez obzira na to da li su članice EU ili ne, žele da sarađuju s Kinom. Suština učestvovanja u tom projektu je povećanje standarda života i ekonomski razvoj. Srbija je u ovom projektu najaktivniji, iako nije ni najveći ni najbrojniji član – istakao je Obradović.

Regionalni centar

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Popović rekao je da je saradnja Srbije i Kine u oblasti nauke i prosvete izvanredna.

– „16+1” je inicijativa veoma važna za ceo region i sve projekte u toj oblasti naše ministarstvo nedvosmisleno podržava – naveo je Popović. – To što smo postali regionalni centar za upravljanje naučnim projektima u „16+1” je veoma važno i mi ćemo učiniti sve da pomognemo saradnju dveju zemalja.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak