KO PROFITIRA OD BREGZITA Evropske banke preporučuju kupovinu srpskih obveznica

KO PROFITIRA OD BREGZITA Evropske banke preporučuju kupovinu srpskih obveznica

Evropske banke preporučile su investitorima širom sveta da kupuju srpske obveznice jer će finansijski biti manje pogođeni ukoliko Velika Britanija izađe iz EU.

I premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Srbija prevazišla Poljsku, Mađarsku i Hrvatsku “u onome što radi u kontroli javnih finansija”.

– Nemačka Komercijalna banka i Rajfajzen banka preporučile su kupovinu srpskih obveznica, što znači poverenje u srpski finansijski sistem. Posle mnogo godina, uskoro ću moći da saopštim veoma dobru vest za Srbiju, a to je da se povećava kreditni rejting naše zemlje. Ta vest će biti potvrđena od svih važnih svetskih kreditnih agencija i biće velika za građane Srbije – poručio je Vučić.

Veća tražnja za srpskim hartijama donosi jeftinije zaduživanje države.

A šta se, zapravo, dogodilo da srpske hartije postanu isplativije i sigurnije od obveznica mnoge razvijenih zemalja?

Evropske banke navode da je Srbija, ukoliko Velika Britanija izađe iz EU, mnogo zaštićenija od svojih suseda, budući da se, kada je u pitanju saradnja sa EU, već sedam godina nalazi u takozvanom limbu, odnosno u stanju “ni tamo ni vamo”.

Analitičari objašnjavaju da bi, zbog straha da Britanci u junu napuste Uniju zemlje poput Poljske, Mađarske, Hrvatske i Rumunije mogle da pretrpe finansijski udarac budući da obveznice u evrima poslednjih meseci nadmašuju njihove nacionalne. Zato bi, kako navode, Srbija mogla da bude utočište, a “garancija je vlada koja radi na ekonomskim reformama i poboljšanju rejtinga”.

Čak i da Britanci izglasaju ostanak u EU, navode da će srpske obveznice i dalje biti primamljive, budući da se vlada obavezala da “pogura” priključenje EU do 2020.

Ovakav scenario, kako tvrde sagovornici “Blica”, mogao bi Srbiji, makar nakratko, da olakša finansijsku poziciju i da joj smanji dug koji je premašio 25 milijardi evra.

Kako ocenjuju, veća tražnja za srpskim hartijama donosi manje kamate na obveznice i jeftinije zaduživanje države.

– Svako smanjenje cene domaćeg duga može biti od velike pomoći našoj ekonomiji. Govoreći o mogućem izlasku VB iz EU i uticaju na cene obveznica Srbije, taj efekat ne bi trebalo da bude previše izražen i verovatno će biti kratkog daha. Na cenu našeg duga prvenstveno će uticati ozdravljenje javnih finansija i ekonomije, kao i kretanje kamata na globalnom nivou – kaže Nenad Gujaničić iz brokerske kuće “Vajs broker”.

U Ministarstvu finansija ocenjuju da su investitori svesni da će Srbija ubuduće izdavati obveznice po znatno nižim stopama nego u periodu od 2011. do 2013.

– Zato obveznice beleže pad stope prinosa, a to znači da je Srbija stabilna država – rekao je ministar Dušan Vujović za „Blic“.

Dobro i za građane

Kupovina državnih obveznica nije atraktivna za prosečne građane, ali jeste za one koji imaju štednju.

Njima obveznice u evrima mogu da donesu zaradu i do tri odsto godišnje naspram kamata u bankama od 0,5 odsto u proseku. Državne hartije je moguće kupiti za najmanje 5.000 evra.

Provizija je 0,3 odsto, a porez na zaradu ne postoji.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *