KONFERENCIJA O DUALNOM OBRAZOVANJU VUČIĆ U PRIVREDNOJ KOMORI: O gluvarenju, kombinaciji i sedenju po kafićima

KONFERENCIJA O DUALNOM OBRAZOVANJU VUČIĆ U PRIVREDNOJ KOMORI: O gluvarenju, kombinaciji i sedenju po kafićima

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić danas je na konferenciji o dualnom obrazovanju u Privrednoj komori Srbije naglasio da se naši mladi kasno uključuju u rad, tako da faktički izgubimo čitav radni vek!

Kao dobar primer naveo je Tehničku školu u Pećincima, koja je čitava unapred zaposlena jer ih je uzeo „Boš“.

Obraćajući se na konferenciji u Privrednoj komori, rekao je sledeće:

– Nedostaju nam zavarivači, bravari… Negde smo pomislili da možemo da živimo od kredita… Ako želimo da budemo uspešni, moraćemo da učinimo mnogo u dualnom obrazovanju. Biće tu mnogo otpora, tražiće se velike subvencije – rekao je Vučić dodajući da je ovo za njega veliki dan i zahvalivši se na poseti i učešću državnom sekretaru za obrazovanje, istraživanja i inovacije Švajcarske Konfederacije Mauru del Ambrođu.

Vučić je dodao da Švajcarci decu odmalena uče da rade, oni rade od 15. godine pa u 19. odlučuju hoće li dalje da uče, da rade to isto ili nešto drugo…

– Nema da se sa 25 godina pitaju: Šta radiš? Gluvarim, ne radim ništa! i Šta čekaš? Čekam kombinaciju… To ćete najčešće čuti… Nego sa 15 godina radi kao bravar… I da se u kafić izlazi petkom i subotom, a ne svaki dan po ceo dan…

– Kod nas se pojavila filozofija diplome, a izgubila filozofija rada zbog čega svako ko je stekne smatra da neko treba da mu obezbedi posao“, primetio je premijer i dodao da deca u razvijenim zemljama, a posebno u Švajcarskoj gde je sistem dualnog obrazovanja dao najbolje efekte, nalaze u kompanijama posao već sa 15 godina godina, dok u Srbiji i posle diplomiranja ostaju kod roditelja, dokle god hoće.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *