Korak bliže IPARD fondovima

Korak bliže IPARD fondovima

Ministarstvo poljoprivrede dobilo je dozvolu od Vlade Republike Srbije da zaposli 103 nova radnika u Upravi za agrarna plaćanja, što će omogućiti korišćenje sredstava iz IPARD fondova, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Željko Radošević.

„To je dobra vest jer će na taj način biti ubrzan proces akreditacije te institucije koja će kontrolisati dodelu evropskog novca nakon čega će srpski seljak moći da konkuriše za sredstva“, napominje Radošević.
Dobra vest je da ćemo moći polovinom godine da raspišemo konkurs za sredstva iz pretpristupnog fonda Evropske unije a da ćemo dotle uspeti da akreditujemo Upravu za agrarna plaćanja.
Agroekonomista Radovan Pejanović smatra da jedino evropski novac može biti spasonosna injekcija za domaći agrar koji je iscrpljen i devastiran.
„Našem poljoprivredniku neće biti lako da aplicira na sredstva jer su uslovi oštri ali i jako dobri jer je novac namenjen za primarnu poljoprivredu ili preradu“, veli Pejanović.
Otvaranje poglavlja 32 u pregovorima sa Evropskom Unijom, a koje se tiče finansijske kontrole upravo se odnosi na osposobljavanje Uprave za agrarna plaćanja da plasira evropski novac u domaću poljoprivredu.
„Mi smo već izgubili 70 miliona evra jer nismo imali akreditovanu upravu za agrarna plaćanja a sredstva iz IPARD-a su mogla da se povuku još 2014. godine. Taj novac je izgubio srpski agrar i teško da će u pregovorima sa Evropskom unijom moći da ga naknadno dobije“, kaže Đorđe Bugarin.
Podsetimo Srpski poljoprivrednicima je na raspolaganju do 2020.godine 175 miliona evra za unapređenje konkurentnosti agrara u okviru IPARD 2 programa koji je deo pretpristupne pomoći.
Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak