Kupce stid da traže račun, a nije da prijave trgovce

Kupce stid da traže račun, a nije da prijave trgovce

Istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji koje je sproveo NALED, pokazalo je da 80 odsto građana ne bi prijavilo objekat ili radnju u kojoj ne dobiju račun.

Gotovo trećina građana navodi da ne traže račun zato što im je neprijatno da ulaze u raspravu, između ostalog i zato što nisu sigurni u to da li je prodavac u obavezi da im izda fiskalni račun ili ne. Zato je važna edukacija građana.

Po podacima Poreske uprave, edukativna kampanja i nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ motivisale su građane da češće prijavljuju neizdavanje računa. Samo u februaru broj prijava skočio je čak 26,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je procenat nepravilnosti u izdavanju računa koje su uočili poreski inspektori pao sa 40 odsto na 32.

Uvođenje jedne novine moglo bi multiplikovati napore Poreske uprave jer bi pomoglo u snalaženju građana i dodatno ih ohrabrilo da budu odgovorni članovi društva.

U Godini borbe protiv sive ekonomije građani će dobiti veliku pomoć u snalaženju s računima. Na svakom prodajnom mestu uskoro će biti vidno istaknuta nalepnica s informacijom za građane kakav račun treba da dobiju prilikom kupovine – fiskalni ili običan.

Nalepnice jarkih boja

Predlog NALED-a je da postojeće obaveštenje zameni nalepnica jarkih boja s velikim slovom F i pratećim informacijama, za šta je potrebno izmeniti Pravilnik. Sličnu nalepnicu, s odgovarajućom oznakom R, morale bi da ističu i nefiskalizovane radnje koje izdaju obične račune, zbog čega će biti potrebna dopuna Zakon o potrošačima.

– Predlog koji je NALED uputio Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija naći će se u novom Akcionom planu za primenu Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije – kaže koordinatorka Stručne grupe Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije i pravna savetnica za saradnju s privredom u NALED-u Dragana Ilić. – Očekujemo da Vlada Srbije izmeni neophodne propise i do kraja godine uvede nalepnice s upadljivom oznakom za vrstu računa koju su prodavci dužni da izdaju jer građani sada ne znaju ko jeste u obavezi da im izda fiskalni račun, a ko nije. To će značajno unaprediti fiskalnu disciplinu i smanjiti prostor za zabunu ili proneveru.

Prateći pravilnik Zakona o fiskalnim kasama propisuje isticanje obaveštenja o obavezi izdavanja fiskalnog isečka, međutim, to obaveštenje je nedovoljno upadljivo i često se utopi u ostale papire istaknute na vratima ili zidu te ga je teško uočiti. Za građane je dodatno zbunjujuća činjenica da takva obaveza isticanja obaveštenja ne postoji za nefiskalizovane delatnosti i paušalce pa ne znaju da li trgovac nije okačio obaveštenje zato što nema obavezu izdavanja fiskalnih računa ili naprosto zbog toga što izbegava svoju obavezu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak