LOŠ ZNAK Na svetskim berzama zabeležena pojava koja se dogodila samo tri puta u proteklih 100 godina

LOŠ ZNAK Na svetskim berzama zabeležena pojava koja se dogodila samo tri puta u proteklih 100 godina

Na svetskim berzama u sredu je zabeležen ogroman krah, nakon što su ušle u takozvanu korekciju, odnosno, vrednost akcije je smanjena za najmanje 10 odsto od rekordne vrednosti. Koliko je ovo veliki udarac za ovu vrstu trgovine, svedoči i podatak da je ovakav pad do sada zabeležen samo tri puta u proteklih sto godina.

Da situacija bude još teža, sličan pad dogodio se i u avgustu, kada su vrednosti akcija takođe pale za deset odsto, što je, prema ocenama stručnjaka veoma loš znak. Kako prenosi „Biznis insajder“, pad sam po sebi nije toliki problem, koliko je problematična brzina kojom akcije padaju, a kakva je viđena samo tri puta u proteklih 100 godina i to 1929. za vreme Velike depresija, 2000. na ulazu u novi milenijum i 2008., za vreme velike ekonomske krize.

Agencije prenose da je berza u Njujorku juče zabeležila veliki pad pošto je „Standard end Pur“ 500 ušao u takozvanu korekciju, odnosno, njegova vrednost je smanjena za najmanje 10 odsto od rekordne vrednosti.

Pad u prvih osam dana trgovanja u 2016. najgori je početak godine u istoriji i za „Standard end Pur“ 500 i za „Dau Džons“.

Previranja na berza su posledica zabrinutosti na Vol stritu za stanje kineske privrede, strmoglavi pad cena nafte i posledica po američke korporacije.

I u Evropi su zabeleženi znatni gubici vođeni jučerašnjim padom u SAD, ali su ti gubici smanjeni posle rasta na Vol stritu.

Inače, svetske berze su godinu počele u panici. Povod je, kao i šest meseci ranije, bio pad na kineskoj berzi, što je izazvalo lančanu reakciju u Njujorku, Berlinu, Tokiju. Američka i francuska berza izgubile su pet odsto vrednosti. Vol strit nije zabeležio takav pad u poslednjih 119 godina — najgori rezultat od 1897. godine.

Ekonomisti se spore da li je u pitanju prolazna nestabilnost ili novi talas krize, poput one iz 2008. godine, kako tvrdi američki berzanski špekulant Džordž Soroš.

Najbogatiji ljudi sveta za nedelju dana izgubili 194 milijarde dolara.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *