Makedonci novim merama onemogućili uvoz srpskog brašna, Srbija će odgovoriti kontramerama

Makedonci novim merama onemogućili uvoz srpskog brašna, Srbija će odgovoriti kontramerama

– Poslovno udruženje „Žitounija“ optužilo je makedonske vlasti da su nedavno uvedenim merama učinile da uvoz brašna iz Srbije bude „gotovo neisplativ“, piše „Politika“.

Oni, takođe, traže da Srbija uvede kontramere na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Makedonije.

Po novoj proceduri, brašno se iz Srbije šalje u Makedoniju bez makedonskih markica. Tamo se potom skladišti, a tek nakon fitosanitarnog pregleda uvoznik može da trebuje markice i potom ih istakne na proizvod. Medjutim, mora i da raspakuje brašno i angažuje ljude. Ova procedura, piše „Politika“, može da potraje i mesec dana.

„Uvoznicima su time značajno povećani troškovi i posao sa Srbijom postaje ekonomski neisplativ. Realno je očekivati pad izvoza domaćeg brašna“, kaže Zdravko Šajatović, predsednik „Žitounije“.

Za srpske proizvođače, Makedonija je treće izvozno tržište na koje se godišnje plasira 30.000 do 40.000 tona brašna.

Ovo udruženje podnelo je inicijativu ministru trgovine Rasimu Ljajiću da se makedonskoj strani odmah uvedu mere reciprociteta za neke, njima važne proizvode.

Predlažu da se izaberu proizvodi koji su pakovani u ambalažu, da se nakon ulaska u Srbiju propiše obaveza skladištenja, raspakivanja i kontrole kvaliteta, kao i ponovno lepljenje deklaraciija i pakovanja, uz dodatno obrazloženje da je to uobičajena procedura koja ne stvara dodatne troškove.

U Ministarstvu trgovine su za „Politiku“ rekli da su se, preko Cefte, obratili nadležnima u Makedoniji i zatražili objašnjenje oko uvođenja novih mera na uvoz srpskog brašna.

„Procedura je u toku, pokušavamo da utvrdimo činjenice. Naš cilj je da zaštitimo interese srpskih proizvodjača i izvoznika, kako brašna tako i drugih proizvoda“, rekla je pomoćnica ministra trgovine Olivera Jocić.

„Politika“ podseća da spor oko izvoza brašna u Makedoniju traje već godinama.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *