Malim preduzećima 60 miliona evra

Malim preduzećima 60 miliona evra

Srpske male i srednje kompanije će u naredne dve godine dobiti 60 miliona evra pod uslovima povoljnijim od komercijalnih, i to zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije. Banka Inteza i Evropski investicioni fond potpisali su u Beogradu ugovor o tome. Novac će se dodeljivati u okviru „Kozme programa” – na taj način pomoć može očekivati čak 3.000 malih i srednjih kompanija, a otplaćivaće ga uz duži rok otplate i bez podizanja hipoteke.
Prilikom potpisivanja ugovora ministar privrede Goran Knežević istakao je da Srbija iz budžeta izdvaja značajne svote za taj segment privrede, ali da istovremeno radi i na tome da obezbedi nove povoljne izvore finansiranja, što „Kozme program” pruža.
Ambasador EU u Srbiji Majkl Davenport napomenuo je da su 9,8 odsto preduzeća u Srbiji male kompanije i da baš zbog toga „Kozme program” pruža podršku privredi u celosti .
Predsednica Izvršnog odbora banke Inteza Draginja Ćurić ukazala je na to da će, uz druge povoljne uslove, klijentima ponuditi i nižu kamatu, a izvršni direktor EIB-a Pjer-Luiđi Gilibert smatra da će taj novac značajnije doprineti unapređenju ukupne poslovne klime u Srbiji. Kako je rekla evropska komesarka za unutrašnje tržište Elžbjeta Bjenkovska, kreditna linija će tom segmentu privrede doneti lakši pristup izvorima finansiranja.
„Kozme” je program EU za povećanje konkurentnosti preduzetnika i malih i srednjih preduzeća. Od 2014. do 2020. godine budžet tog programa je 2,3 milijarde evra. Najmanje 60 odsto tog novca biće opredeljeno za lakši pristup izvorima finansiranja za sektor malih i srednjih preduzeća. Cilj je da se, osim povoljnijih kredita, obezbedi i finansiranje lizing-aranžmana.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak