Matić: Usvojena stratešška dokumenta za razvoj IT industrije

Matić: Usvojena stratešška dokumenta za razvoj IT industrije

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je donoššenje Strategije razvoja industrije informacionih tehnologija otvorilo velike mogućnosti za podsticaj IT sektoru, čime je Vlada Srbije potvrdila da je IT jedan od stratešških prioriteta u njenom programu.

Strategiju je, na predlog tog Ministarstva, usvojila Vlada Srbije na sednici održanoj 17. novembra.

– „Strategija IT industrije koju smo pripremili uz konsultacije sa predstavnicima vodećih IT klastera, Privredne komore Srbije i drugih nadležžnih institucija, predstavlja važžan dokument koji je osnov za razvijanje konkretnih programa kojim ćemo iskoristiti proizvodne i izvozne kapacitete IT sektora – rekla je Matić, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prema njenim rečima, definisani su stratešški prioriteti: razvoj uspešnih preduzeća i proizvoda u oblasti informacionih tehnologija, unapređivanje administrativnog okružženja pogodnog za razvoj IT industrije, jačanje kadrovskih potencijala i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama upotrebom IT.

Ona je najavila uskoro donoššenje Akcionog plana Strategije razvoja industrije informacionih tehnologija, gde će, između ostalog, biti i predviđene mere za poboljššanje uslova poslovanja domaćih IT kompanija, podsticanje osnivanja novih IT preduzeća i proizvodnje sopstvenih IT proizvoda, kao i podrške razvoju IT kadrova kako bi se iskoristile mogućnosti za zapoššljavanje.

Ona je napomenula da je za razvoj informacionog društva od velikog značaja i usvajanje četiri uredbe Zakona o informacionoj bezbednosti, takođe na jučerašnjoj sednici Vlade.

To su: Uredba o bližžem sadržžaju akta o bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema od posebnog značaja, načinu provere i sadržžaju izvešštaja o proveri bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja, Uredba o bližem uređenju mera zašštite IKT sistema od posebnog značaja.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju liste poslova u oblastima u kojima se obavljaju delatnosti od opššteg interesa i u kojima se koriste IKT sistemi od posebnog značaja, kao i Uredba o postupku dostavljanja podataka, listi, vrstama i značaju incidenata i postupku obaveštavanja o incidentima u IKT sistemima od posebnog značaja.

Izvor: Blic/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *