Međunarodni poljoprovredni sajam od 15. do 21. maja

Međunarodni poljoprovredni sajam od 15. do 21. maja

Na Novosadskom sajmu će od 15. do 21. maja biti održan 85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kome će se predstaviti 1.500 izlagača iz ukupno 30 zemalja, uključujući i Srbiju, najavljeno je 3. maja 2018. godine na konferenciji u Beogradu.

Kako je rečeno, ovogodišnji sajam obeležiće Nacionalna izložba stoke, Izložba poljoprivredne mehanizacije, deset kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, više do 50 stručnih i poslovnih skupova, poklon igra za posetioce…

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je naveo da će se ove godine na sajmu predstaviti Francuska, Austrija, Holandija, Španija, Italija, Izreal, Tunis, Bosna i Hercegovina…

On se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje, dodao je, godinama unazad podržava sve aktivnosti u vezi sa Međunarodnim poljoprivrednim sajmom.

Jedan od zaštitinih znakova tog sajma je poklon igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama, a Cvetković kaže da će ove godine dva srećna dobitnika sa sajma otići sa traktorom, a jedan sa rotofrezom.

Reč je o traktorima „belarus 622“ i „john deere 5045 d“ i rotofrezi „hisarlar“, a kako je najavljeno, tokom sajma će 18. i 19. maja biti održan i Prolećni festival vina na kojem će oko 100 izlagača promovisati najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Najskuplji traktor Džon Dir za 300.000 evra

Na konferenciji je rečeno i da će, kada je reč o mehanizaciji, najskuplji eksponat na sajmu biti samohodna vadilica šećerne repe „holmer“ T4-40 koja košta oko 600.000 evra, dok će najskuplji među traktorima biti guseničar „john deere 8345 RT“ koji će zainteresovani moći da kupe za 300.000 evra.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević je rekao da će se to ministarstvo na sajmu tradicionalno predstaviti na svom štandu u „Master“ hali Novosadskog sajma.

„Godinama unazad smo na tom istom mestu i svake godine sa velikim zadovoljstvom pružamo jasnu i nedvosmislenu podršku sajmu koji je brend ne samo Novog Sada, već i Srbije“, rekao je on.

Kako je istakao, Ministarstvo poljoprivrede će u cilju povećanja konkurentnosti organizovati izložbu „Kvalitet više“ koja će se, dodao je, ove godine realizovati na većoj površini u hali 6 Novosadskog sajma.

„Na jednom mestu predstaviće se proizvodi sa datom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla“, naveo je Radošević.

On je, između ostalog, najavio da će 17. maja u Kongresnom centru „Master“ biti održana radionica „IPARD – iskustva i mogućnosti“ i izrazio očekivanje da će ta radionica izazvati veliku pažnju naših poljoprivrednika.

Ove godine zemlja prijatelj Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Francuska, a ekonomski savetnik u Ambasadi Francuske u Srbiji Žan Pjer Gasto je izrazio zadovoljstvo zbog toga jer je, kako kaže, Međunarodni sajam poljoprivrede jedan od najvećih događaja u oblasti poljoprovrede u regionu. 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *