Nacionalna referentna laboratorija od februara

Nacionalna referentna laboratorija od februara

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je da će Nacionalna referentna laboratorija zvanično početi sa radom polovinom februara, kao i da će do kraja ove godine početi sa radom i laboratorija za ispitivanje kvaliteta sirovog mleka.
Bogosavljević-Bošković je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) podsetila na to da je reč o najmodernijoj nacionalnoj referentnoj laboratoriji na Balkanu koja će imati savremenu opremu, i dodala da će ta institucija biti na nivou sličnih institucija u najrazvijenijim zemljama u Evropi.
Ministar je potvrdila da su sve pripreme završene i stvoreni su svi preduslovi za to da Nacionalna referentna laboratorija može da počne sa radom, uz napomenu da će prva početi sa radom Fitosanitarna laboratorija.
Plan je, kako je navela, da najpre počne sa radom Odeljenje za ispitivanje semenskog materijala, a potom i Odeljenje za bakteriologiju, virusologiju i mikrobiološka ispitivanja, a na kraju i Odeljenje za ispitivanje bolesti biljaka.
U narednih mesec dana počeće da rade svi segmenti, a polovinom februara planiramo i da ozvaničimo početak rada Nacionalne referentne laboratorije, istakla je Bogosavljević-Bošković.
Takođe, kako je dodala, Ministarstvo u narednim mesecima planira da završi opremanje laboratorije koja će se baviti kvalitetom sirovog mleka, i taj posao će biti okončan u toku ove godine.

Izvor: Poslovno jutro

Podelite ovaj članak