Najveći problem privrede je prezaduženost

Najveći problem privrede je prezaduženost

Privredni rezultati i raspoloženje privrednika u 2015. godini neznatno su bolji nego ranije, izjavio je danas savetnik ministra privrede Dušan Korunoski i dodao da je najveći problem privrede i dalje prezaduženost i nedostupni jeftini krediti. On je kazao da privrednici kao prepreku u poslovanju najčešće iskazuju nedostupnost kvalitetnih jeftinih, dugoročnih i dobrih izvora finansiranja.

– Privreda u ovom stanju prezaduženosti mora nekako da dodje do jeftinijih, boljih, dugoročnijih izvora finansiranja, i u tom smislu planirano je da sledeća 2016. godina bude godina preduzetništva i godina privrednika – rekao je Korunoski privrednicima u Savezu računovodja i revizora Srbije. U ovoj vladi, istakao je on, za razliku od prethodnih, postoji iskreno opredeljenje da se učini sve da bi privreda ušla u fokus. Takav je, kako je kazao i stav Ministarstva privrede.

Vlada se suočava velikim otporima unutar javnog sektora pokušavajući da sprovede neminovne reforme koje bi privatnom sektoru pomogle „da konačno ojača potkresana krila“. Kako je kazao, veliki je broj i loših zakona od ranije, medju kojima izdvaja i Zakon o računovodstvu iz 2013. godine, na šta već duže vreme upozorava i Saveza računovođa.

– Postoji dobra volja i posvećenost da se reše privredni problemi, ali problem je što i dalje postoje i u javnom i u konsultantskom sektoru ljudi koji su i ranije pravili loša rešenja – rekao je Korunoski navodeći da neće biti lako sprovesti sve planirane reforme.

Generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Srbije Pero Škobić ukazao je da je neophodno izmeniti odredbe Zakona o računovodstvu kako bi se uskladio sa novim direktivama EU o računovodstvu i revizji, a problematični su i visoki troškovi njegove primene.

Iz Saveza računovođa navode i da više od 20 odsto privrednih društava i skoro trećina drugih firmi nije dostavilo finansijske izveštaje APR-u za 2014. godinu što dokazuje da je računovodstvena regulativa komplikovana.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *