Naš univerzitet najbolji na svetskoj listi -Istraživački sistem ocenjen odličnim u odnosu na ekonomski razvoj

Naš univerzitet najbolji na svetskoj listi -Istraživački sistem ocenjen odličnim u odnosu na ekonomski razvoj

Univerzitet u Beogradu je ove godine najefikasniji na svetu kada se u obzir uzme nivo ekonomskog razvoja, pokazuje rangiranje svetskih univerziteta koje je juče objavljeno na sajtu „Times higher education“.

Godišnje istraživanje „Times Higher Education World University Rankings“ rezultat je rada globalne zajednice istraživačkih univerziteta, čiji je cilj da poredi performans država, za razliku od drugih rangiranja usmerenih na pojedinačne institucije.

Rezultati su objavljeni u tekstu novinarke Eli Botvel, na sajtu „Times higher education“ (THE), koja ističe da je „srpski univerzitetski sistem ove godine najefekasniji na svetu kada se u obzir uzme nivo ekonomskog razvoja“ i da je tu poziciju preuzela od Velike Britanije.

– Samo jedna institucija iz Srbije je ulazila u rangiranje, to je Univerzitet u Beogradu – otkriva za „Blic“ novinarka Eli Botvel.

Glavni autor ove studije Ros Vilijams sa Univerziteta u Melburnu, za THE objašnjava da su u istraživanjima 2016. i 2017. analizirani podaci iz 2013. i 2014. godine. Kao glavni razlog za pad Velike Britanije on je naveo to što je u ovoj zemlji bruto društveni proizvod porastao za četiri procenta, dok se Srbija „jedva pomerila“. Ipak, poredeći Srbiju sa zemljama koji imaju sličan nivo BDP-a, poput Tajlanda, on je istakao da su istraživački rezultati u Srbiji visoki.

– Za razliku od većine evropskih zemalja, Srbija ima BDP po glavi stanovnika koji je ispod svetskog proseka, resursi su problem i za univerzitete u državi. Međutim, stopa upisa je porasla za 18 odsto između 2010. i 2014. što pokazuje veliki potencijal – kaže Eli Botvel.

Ipak, u glavnom rangiranju najboljih 50 po celokupnom performansu sistema visokog obrazovanja, Srbija je ponovo zauzela 39. mesto, dok su na vrhu liste SAD, Švajcarska…

„Rangiranje se zasniva na 25 odvojenih varijabli, uključujući broj i uticaj naučnih referenci, upis na univerzitete i zaposlivost svršenih studenata, kvalitatitivnu procenu političkog okruženja i ulaganja u visoko obrazovanje u proporciji sa BDP“, objašnjeno je u tekstu na sajtu.

Da Srbija nije ostvarila pohvalan rezultat plasirajući se na prvo mesto ovakve liste, smatra Branko Kovačević, nekadašnji rektor Univerziteta u Beogradu i profesor Elektrotehničkog fakulteta.

– To znači da je ekonomija na niskom nivou, potrebno je da se mnogo više ulaže u obrazovanje. Potencijal postoji, jer škola i treba da izvuče najbolje što može, ali moramo da se takmičimo sa boljim od sebe, a ne da budemo prvi u selu. Za to je neophodno ulaganje u obrazovanje, jačanje privrede, mnogo rada, saradnja državnih institucija – naglašava Kovačević.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak