NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4,25 odsto

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadražao je danas referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou, 4,25 odsto, saopštila je NBS. Kako je ocenio odbor, u trenutnim okolnostima postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbedjuje da se inflacija početkom sledeće godine vrati i stabilizuje u granicama cilja.

„Prilikom donošenja odluke o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na medjunarodnom robnom i finansijskom tržištu, kao i očekivano slabljenje dezinflatornih pritisaka po osnovu svetskih cena primarnih proizvoda u narednom periodu. S druge strane, smanjenju uticaja spoljnih rizika doprinose domaći faktori, pre svega postignuto i očekivano dalje smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi oporavak cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, uz očekivano povećanje inflacije u zoni evra i ubrzaniji oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji, trebalo da doprinese postepenom rastu medjugodišnje inflacije u narednom periodu.

Prema majskoj srednjoročnoj projekciji NBS, inflacija bi u granice cilja trebalo da se vrati početkom sledeće godine, a zatim nastavi kretanje na nivou od oko tri odsto.
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 7. jula.
Izvor: Blic, Beta

Podelite ovaj članak