Nedimović uručio prva rešenja za kupovinu traktora, raste izvoz u Rusiju

Nedimović uručio prva rešenja za kupovinu traktora, raste izvoz u Rusiju

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uručio je 4. jula 2017. godine prva rešenja za subvencionisanu kupovinu traktora, i istakao povećan izvoz jabuka i mesa.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uručio je danas poljoprivrednim proizvođačima u Žitorađi prva rešenja za kupovinu traktora, čiju nabavku subvencioniše država.

Nedimović je u izjavi za Tanjug precizirao da država daje 50 odsto sredstava, navodeći da je do sada urađeno 390 takvih rešenja.

„Danas smo uručili prva rešenja za nabavku traktora gde država daje 50 odsto svojih sredstava, znači ukoliko poljoprivrednik kupuje traktor od 20.000 evra, država mu daje 10.000 evra. Uručili smo sedam takvih rešenja u Žitorađi. Šestoro njih su nosioci malih gazdinstava koji imaju hektar, hektar i po voća ili povrća“, rekao je Nedimović.

Rast izvoza jabuka i mesa  u Rusiju

Sektor agrara ključna je grana u izvozu srpskih proizvoda na tržište Rusije, pri čemu je ubedljivo najveći rast u ovoj godini obezbeđen u izvozu mesa i jabuka, rečeno je 4. jula 2017. godine na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom. Ministar kaže da je do sada podneto 2.300 zahteva, a od toga 2.050 njih ispunjava uslove, dodajući da će dati sve od sebe da oni koji ispunjavaju uslove do kraja godine dobiju rešenja.

Oni koji su dobili rešenja, kaže, imaju rok od 90 dana da nabave traktor i da im se transferišu sredstva.

Nedimović navodi da država prvi put subvencioniše kupovinu traktora u ovom obimu, a među onima koji su dobili rešenje su i jedna žena, što je posebna ciljna grupa ministarstva, kao i 71-godišnji poljoprivrednik, koji je 20 godina čekao da nabavi traktor.

„Pre sedam, osam godina bila je jedna mera, ali u ovom obimu prvi put (država subvencioniše kupovinu traktora). Poređenja radi, 1.500 traktora se godišnje nabavi u Srbiji za sve vrste poljoprivredne proizvodnje, za ratarstvo, povrtarstvo, a sada imamo 2.000 zahteva koji se tiču voćarstva i povrtarstva. To pokazuje da smo pogodili meru“, rekao je ministar.

Prilikom uvođenja ove mere, koja će povećati konkurentnost srpske poljoprivrede, u Ministarstvu poljoprivrede su se, kaže Nedimović, vodili pre svega istraživanjima na terenu.

„Nama je bio cilj da pomognemo malim proizvođačima koji imaju hektar, dva voća ili povrća, odnosno da se poveća konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača“, zaključio je Nedimović.

Među onima koji su dobili pomoć za kupovinu traktora je i voćar Miloš Andrić, čiji zasadi višnje zauzimaju 1,2 hektara.

Sredstva znače mnogo, jer će doprineti smanjenju troškova prilikom proizvodnje, a bolja mehanizacija znači i manju potrošnju goriva, objasnio je on.

Da će im podsticaji značiti, potvrdio je i poljoprivrednik Jovica Andrejić, čiji sin i unuk na nešto više od hektar sade šljivu.

„Sada će imati nov traktor, a kad je nova mašina, znači da je bolja. Mnogo znače ova podsticajna sredstva“, rekao je Anrejić.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak