Nedovoljno iskorišteni potencijali saradnje sa Švedskom

Nedovoljno iskorišteni potencijali saradnje sa Švedskom

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je 16. avgusta 2016. godine da su privredni potencijali saradnje sa Švedskom nedovoljno iskorišteni, ali da u poslednjih godinu dana postoji pozitivan trend.
On kaže da su švedske kompanije zainteresovane i sve više dolaze u Srbiju, te da trenutno u našoj zemlji posluje 80 kompanija i da PKS svake godine organizuje seminare kako izvoziti u Šverdsku.
Srbija, kazao je Čadež, najviše maline izvozi u Švedsku i danas svaka treća malina koja se kupi u Šverdskoj vodi poreklo iz Srbije.
„Posle više odlaganja, ‘Ikea’ je došla u Srbiju. Nisu samo važne svojim prisustvom već i da se domaći proizvođači uključe da proizvode za Ikeu, ne samo za njihove objekte u Srbiji, već na tržište u okruženju i svetu“, rekao je Čadež na RTS-u.
On je ocenio da je poseta švedskog premijera Stefana Levena veliki signal za investitore da postoji u našoj zemlji političku stabilnost, privredna stabilnost, zemlja u kojoj može da se računa na predvidivost.
Govoreći o srpskim proizvođačima koji imaju kvalitetne proizvode, Čadež kaže da je cilj da proizvode plasiraju u švedskim trgovinskim lancima, ali je potrebno još malo napora da standardizuju te proizvode i da se na to moraju fokusirati.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak