Nema ulaganja bez garancije autorskih prava

Nema ulaganja bez garancije autorskih prava

Dan zaštite intelektualne svojine, a zemlje koje je najviše poštuju su najrazvijenije u svetu. Za pet godina zabeleženo čak 650 prekršaja, od toga trećina lane

Intelektualna svojina je najvrednija imovina i investitori nisu spremni da je ulože tamo gde ne mogu da je zaštite, rekao je 26. aprila 2017. godine ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, prilikom obeležavanja Svetskog dana zaštite intelektualne svojine.

– Zaštita intelektualne svojine je ključna za privlačenje stranih direktnih investicija i za razvoj inovativne privrede – rekao je Skot. – U Americi je intelektualna svojina najvrednija imovina, a svaki peti stanovnik u Americi izdržava svoju porodicu zbog toga što se štiti sektor intelektualne svojine. Srbija je na dobrom putu i brzo napreduje u ovoj oblasti, a 4,6 odsto BDP Srbije je direktan proizvod primene Zakona o zaštiti intelektualne svojine, što je znatno više nego što ostvaruju sektori energetike ili rudarstva.

Kako je naveo, smanjenjem piraterije u našoj zemlji za, na primer, jedan odsto, otvorila bi se mogućnost za otvaranje 1.200 novih radnih mesta.

Pomoćnik načelnika Sektora za analitiku u MUP-u, Slaviša Đukanović, rekao je da je u proteklih pet godina otkriveno 650 slučajeva kršenja prava intelektualne svojine, a od tog broja, čak trećina tokom protekle godine. Kako je istakao, jedan od prioriteta u narednom periodu je i nastavak akcije zaštite dece na internetu, zbog čestih zloupotreba.

Do kraja godine se, prema najavama sa jučerašnjeg skupa u Američkoj privrednoj komori, očekuje usvajanje zakona o srodnim i autorskim pravima koji štite prava autora u muzičoj i filmskoj industriji. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Vladimir Popović, naglasio je na skupu da pored prednosti Srbije u geopolitičkom smislu i dobrih ekonomskih pokazatelja u proteklom periodu, naša zemlja ima očuvanu naučnu zajednicu.

 

Softverska piraterija

– Iako je ostvaren izvestan napredak na polju suzbijanja softverske piraterije, on i dalje iznosi 67 odsto, pa je neophodno preduzeti dalje korake kako bi se ovaj procenat smanjio na prosek Evropske unije od 29 odsto – izjavio je 26. aprila 2017. godine  Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak