Neophodna jača veza nauke i privrede

Neophodna jača veza nauke i privrede

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen  za inovacije i tehnologiju Nenad Popović posetio je 10. jula, povodom Dana nauke, Univerzitet u Novom Sadu gde se upoznao za projektom izgradnje Naučno-tehnološkog parka u okviru Fakulteta tehničkih nauka.

Popović je posetio i Institut „BioSens“, koji je jedan od glavnih evropskih centara za razvoj inovacija i primene naprednih informacionih tehnologija u poljoprivredi.

Ministar je tom prilikom razgovarao sa rektorom Univerziteta u Novom Sadu Dušanom Nikolićem, dekanom Fakulteta tehničkih nauka Radetom Doroslovačkim, kao i rukovodiocima Instituta „BioSens“ Vladimirom Crnojevićem i Vesnom Bengin-Crnojević.

On je istakao da je glavni zadatak ministarstva na čijem je čelu ostvarivanje bliže saradnje privrede i naučno-istraživačkih institucija i fakulteta, kao i stvaranje povoljnijeg inovacionog ekosistema.

Popović je objasnio da to podrazumeva stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj inovativnih i tehnoloških startapova, prvenstveno kroz unapređenje zakonodavnog okvira, poreske politike i olakšanog finansiranja koje će podstaći razvoj inovativnog preduzetništva kod mladih.

Prema njegovim rečima, to je put za otvaranje novih radnih mesta i rast izvoza u oblasti inovacija.

Popović je istakao da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu važna za grad Novi Sad, Vojvodinu i čitavu Srbiju, kao mehanizma koji će otvoriti nove perspektive za dalji razvoj nauke i primenu naučno-istraživačkih rešenja u privredi.

Park će se prostirati na površini od 26.000 metara kvadratnih, a taj prostor će, pored visokotehnoloških kompanija koje posluju u Srbiji, koristiti i profesori i studenti fakulteta koji će na jednom mestu imati najsavremeniju opremu i sve uslove za pokretanje svojih inovativnih startapova, naglasio je on.

Prilikom posete Institutu „BioSens“, Popović je izrazio zadovoljstvo, budući da je ovaj institut, a samim tim i Srbija, baza za naučnike i istraživače koji su prepoznati na najvišem svetskom nivou.

On je rekao da je pomenuti institut sa svojim projektom „Antares“ pobedio u najjačoj konkurenciji na konkursu za projekte koje finansira Evropska komisija i na taj način privukao u Srbiju 28 miliona evra bespovratnih sredstava koja će biti uložena u razvoj najboljih uslova za naučnoistraživački rad u oblasti primene naprednih IT rešenja u poljoprivredi.

Institut „BioSens“ je spona između dva najperspektivnija i najkonkurentnija sektora u Srbiji, informacionih tehnologija i poljoprivrede, podvukao je Popović.

On je naveo da Institut „BioSens“ obezbeđuje transfer nauke i istraživanja u poljoprivredu i u toj oblasti ostvaruje rezultate kojima se divi čitav svet.

Vlada Srbije će nastaviti da snažno podržava projekte Instituta „BioSens“ od kojih koristi imaju poljoprivreda, naučna zajednica, a posebno mladi naučnici koje posle fakulteta treba zadržati u Srbiji i ponuditi im odlične uslove i atraktivna radna mesta, istakao je Popović.

Sastanku Popovića na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, kao i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Dejan Mandić.

Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak