Nesmetan izvoz goveđeg mesa iz Srbije u BiH

Nesmetan izvoz goveđeg mesa iz Srbije u BiH

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je dana 20. septembra 2016. godine, da će od sutra ponovo biti dozvoljen izvoz goveđeg mesa, prerađevina od goveđeg mesa i mleka iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a kako je rekao, uskoro će biti omogućen i izvoz žive stoke, nakon usaglašavanja tehničkih detalja.
Ministar Nedimović je nakon potpisivanja Memoranduma o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, izjavio da više neće biti problema sa izvozom goveđeg mesa.
Dokument su nakon bilateralnog sastanka u Palati Srbija, potpisali ministar Nedimović i ministar Mirko Šarović koji je predvodio delegaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.
Ministar Nedimović je zahvalio Šaroviću na inicijativi za rešavanje tog pitanja, i istakao da je Srbija kao država na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Sofiji dobila pohvale za preduzete mere u borbi protiv nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda.
Nedimović je naveo da je Srbija pohvaljena što je zaštitila evropski prostor od daljeg prodiranja bolesti.
„Ovaj posao je pri kraju, a ono što je važno jeste priča o trgovini“, rekao je Nedimović, dodajući da Srbija i BiH moraju da imaju što kvalitetniju ekonomsku saradnju.
Prema njegovim rečima, tržište je otvoreno i za suncokret, pa ni tu neće biti prepreka za trgovinu.
„BiH je najveći trgovinski partner Srbije na prostoru CEFTA, a mi ćemo, kako stvari stoje, samo u oblasti poljoprivrede ove godine dostići izvoz od 400 miliona evra. Na strani Srbije će sigurno biti suficit u trgovini od preko 350 miliona evra, a na današnjem sastanku smo upravo imali dogovor da se naprave kvalitetne procedure kako bi funkcionisala nesmetano razmena u oblasti poljoprivrede“, rekao je Nedimović.
Nedimović je dodao da će se raditi i na daljem usaglašavanju procedura koje se tiču veterinarske inspekcije. Ministar je podsetio da će otvaranje dva dodatna granična prelaza ubrzati i olakšati trgovinu između dve zemlje, pa tako i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Kada je reč o oblasti zaštite životne sredine, Nedimović je rekao i da je dogovoreno da Srbija i BiH zajednički upute inicijativu Crnoj Gori kako bi se na kvalitetan način regulisalo upravljanje slivom reke Drine, takođe i sa aspekta ekonomije.
Ministar Šarović je naveo da se očekuje da nakon zasedanja Lisabonske konferencije ove sedmice, bude dozvoljen i izvoz živih goveda iz Srbije u BiH.
Šarović je rekao i da su usaglašena sva sporna pitanja u vezi izvoza pilećeg mesa iz BiH u Srbiju, te ni tu više neće biti barijera.

Izvor: Poslovno jutro

Podelite ovaj članak