NIS pretekao „Telekom“

NIS pretekao „Telekom“

Na osnovu finansijskih izveštaja za prošlu godinu, promenjena top lista najuspešnijih domaćih preduzeća; Naftaši zaradili 16,08 milijardi dinara. Skok i za „Beogradske elektrane“.

Privreda je prošlu godinu završila sa profitom tri i po puta većim nego u 2015. godini, ali je među prvih deset dobitnika iz te godine malo ko prošao bolje. NIS je ponovo pretekao „Telekom“ i zauzeo prvo mesto po dobiti ostvarenoj u 2016. Zaradili su 16,08 milijardi dinara. Iz najužeg kruga neki su skliznuli nizbrdo, ali se u njega, kako pokazuje nasumično čitanje finansijskih izveštaja naših kompanija, probilo JKP „Beogradske elektrane“. Sa profitom od oko osam milijardi dinara prestoničke elektrane su zauzele četvrto mesto.

Zvanične liste „sto naj“, u više kategorija, Agencija za privredne registre će objaviti za koji mesec. U međuvremenu, „Novosti“ su proveravale kako je prošlu godinu završilo deset najuspešnijih kompanija iz 2015. godine. Prošlogodišnji as „Telekom“ smanjio je dobit za oko 1,15 milijardi dinara i sa profitom od 15,16 milijardi dinara sada je drugi na listi dobitnika. Na čelo je izbio NIS, koji je, takođe, lane zaradio manje – oko 23 miliona dinara, ali je premašio 16 milijardi dinara.

Finansijski izveštaj „Elektroprivrede Srbije“ još nije dostupan na sajtu APR, pa još ne znamo na kojoj su poziciji. Sledeći po dobitku zato je „Telenor“, koji je zaradio 8,9 milijardi dinara, oko 700 miliona manje nego u 2015. godini. Prate ga „Beogradske elektrane“ koje su se, od 3,08 milijardi dinara i 13. pozicije, iz 2015. domogle profita od 8,01 milijarde dinara i četvrte pozicije.

Sledeći bi mogao da bude „Tigar tajers“ sa profitom od 6,55 milijardi dinara, oko 350 miliona manje nego godinu ranije. „Sunoko“ je, s druge strane, među retkima sa ovog spiska koji su znatno uvećali profit u 2016. godini. Zaradili su 6,26 milijardi dinara, oko 1,8 milijardi dinara više nego u 2015. godini. Sledi „Delta ril estejt“, koja ja sa zarade od 7,8 milijardi dinara i pete pozicije stigla na profit od 4,47 milijardi dinara.

„Hemofarm“ bi mogao da bude osmi na listi jer je ostvario dobit od 3,62 milijarde dinara. „Pošta Srbije“ je još jedna firma koja je povećala profit, i to za oko 350 miliona dinara. Sa zarađenih 3,47 milijardi dinara – na devetom su mestu. Aerodrom „Nikola Tesla“ imao je dobit od 3,2 milijarde dinara.

Ispao „Tarket“

Na listi dobitnika u 2015. godini na sedmom mestu je bila „EPS distribucija“. Ovo preduzeće je, međutim, u međuvremenu pripojeno „Elektroprivredi Srbije“ pa je ispalo iz konkurencije.

Iz kruga prvih deset ispao je i „Tarket“, koji je lane zaradio nepunu milijardu dinara. Godinu pre pisali su profit od 4,5 milijardi dinara

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak