Novi Pravilnici za bezbednost liftova i proizvoda za upotrebu u eksplozivnim atmosferama

Novi Pravilnici za bezbednost liftova i proizvoda za upotrebu u eksplozivnim atmosferama

U organizaciji Privredne komore Srbije i Ministarstva privrede Republike Srbije, privrednicima Južnobačkog okruga predstavljeni su novi pravilnici iz oblasti bezbednosti liftova i bezbednosti proizvoda namenjenih za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama.


Projekat je deo Programa EU za Srbiju IPA u okviru jačanja kapaciteta nacionalnog sistema infrastrukture kvaliteta i tela za ocenjivanje usaglašenosti proizvoda.

Nova regulativa omugućava lakše primene propisa privrednicima, vlasnicima liftova i drugim zainteresovanim stranama.

– Liftove koristimo svakodnevno i od izuzetne je važnosti da budu bezbedni. Ovi pravilnici treba da omoguće da oni koji kontrolišu liftove i oni koji ih stavljaju u upotrebu ispune odgovarajuće zahteve kako bismo bili bezbedni. Zahtevi se odnose pre svega na tehničke karakteristike liftova. Svaka komponenta koja se ugrađuje u lift mora da bude mehanički i tehnički ispravna i da ispuni uslove protivpožarne zaštite, kao i sve ostale aspekte bezbednosti, naglasio je Dušan Stakić iz Privredne komore Srbije. On je dodao da se ova aktivnost održava širom Srbije u cilju informisanosti privrednika koji se bave pomenutom tematikom.

   

– Novi Pravilnik o bezbednosti liftova preuzima evropsku direktivu iz 2014. godine. Ovaj pravilnik donosi neke nove obaveze isporučiocima liftova, odnosno proizvođačima, kao i onima koji instaliraju i koji održavaju liftove. Njihove obaveze su 
proširene i detaljnije razrađene. Proizvođači bezbedonosnih komponenata liftova imaju dodatne obaveze da obaveštavaju organe nadzora o svakoj neusaglašenosti koja se utvrdi na liftu tokom upotrebe, rekao je Mile Mitrović iz Ministarstva privrede Srbije.

U Srbiji ima preko 20 hiljada liftova koji su u proseku stari više od 20 godina, ali bezbednost je na solidnom nivou  obzirom na njihovu starost.

 

 

Na temu Pravilnika o opremi i zaštitnim sistemima namenjenih za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama (ATEX) govorio je Aleksandar Dragićević, savetnik za tehničke propise Novog pristupa. Prema njegovim rečima, ATEX  pravilnik se primenjuje na zaštitne sisteme, uređaje i komponente,  odnosno proizvode. Oni  moraju da se  projektuju i izrade u skladu sa bitnim zahtevima za zdravlje i bezbednost, adekvatno označe, uz priloženu neophodnu prateću tehničku dokumentaciju.

Dragićević je, između ostalog, dodao i da je obaveza distributera da sa dužnom pažnjom vodi računa o primeni pravilnika i isporučuje na tržište isključivo usaglašene proizvode, tj. da pre isporuke proizvoda proveri da li je proizvod označen propisanim znakom usaglašenosti sa normativnim aktima kao i da bi izjava o usaglašenosti i uputstva i bezbednosne informacije trebala biti na srpskom jeziku.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *