Novi Sad: Škola po meri poslodavaca

Novi Sad: Škola po meri poslodavaca

Srednja mašinska škola primer je kako u praksi funkcioniše takozvano dualno obrazovanje. Cilj je što manje teorije, a mnogo više prakse

Da je dualno obrazovanje veoma značajno u srednjoškolskom sistemu, potvrđuje i primer Novog Sada, u kojem je taj oblik spajanja teorijskih i praktičnih znanja zaživeo pre nekoliko godina i sve više uzima maha.

Nadležni u gradu prate sve što je predviđeno Zakonom o dualnom obrazovanju, a posebna pažnja posvećuje se planiranju i sprovođenju upisnih planova.

– Gradska uprava za obrazovanje pripremila je predlog plana upisa u srednje škole za tekuću školsku godinu i od škola pribavila predloge o obrazovnim profilima – naveo je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić na tematskom skupu održanom krajem minule sedmice.

Posredstvom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Gradske uprave za privredu, kako je dodao Jelušić, prikupljeni su podaci o deficitarnim kadrovima trećeg i četvrtog stepena stručne spreme, koji je Unija poslodavaca Srbije dostavila Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a privredni subjekti u gradu dostavili su podatke o svojim potrebama za odgovarajućim kadrovima.

Među novosadskim obrazovnim ustanovama koje dosta dobro sarađuju sa privrednim kompanijama u procesu dualnog obrazovanja je i Srednja mašinska škola.

– Imamo zasada više od 90 potpisanih ugovora sa različitim firmama na osnovu kojih naši učenici na praksi kod njih dobijaju odgovarajuću obuku, a najveći deo njih kad završi školu ostaje da radi kod poslodavca – kaže, za „Novosti“, Vladimir Gavranić, direktor SMŠ, napominjući da đaci u dualnom obrazovanju na licu mesta upoznaju nove tehnologije i najsavremenije mašine kakve škola ne može da nabavi.

U skladu sa potrebama tržišta, odnosno zahtevima privrede, novosadska SMŠ će iduće školske godine, kako navodi direktor, upisati 30 učenika na svoj trogodišnji profil bravar-zavarivač, po dualnom obrazovnom sistemu.

– Izuzetno smo zadovoljni jer se taj sistem pokazao fantastičnim, pre svega za naše učenike. A vidimo i da se mašinstvo u našoj zemlji probudilo, što je jako važno za našu privredu – ocenjuje Gavranić.

O tome koliko će biti obrazovnih profila i odeljenja po dualnom sistemu, odnosno koliko može da bude upisano učenika, ne odlučuju samo škole nego i lokalna samouprava, Pokrajina i Republika.

MAJSTORI I TEHNIČARI

IZ Srednje mašinske škole svake godine izađe 180 učenika koji su završili jedan od trogodišnjih smerova za bravare, zavarivače, auto-mehaničare, dok se četiri godine školuju mašinski tehničari raznih profila.

Izvor: Večernje novosti

 

Podelite ovaj članak