Novosadsko društvo pčelara „Jovan Živanović“ dobilo status ovlašćenog korisnika imena porekla „Fruškogorski lipov med“

Novosadsko društvo pčelara „Jovan Živanović“ dobilo status ovlašćenog korisnika imena porekla „Fruškogorski lipov med“

Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada dobilo je status ovlašćenog korisnika imena porekla „Fruškogorski lipov med“, za period do 29. januara 2018. godine, od Zavoda za intelektualnu svojinu. Tim povodom predstavnike društva pčelara primio je član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski, navodi se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.
– Dobijanjem ovog statusa Društvo pčelara je druga organizacija u Vojvodini, pored Udruženja „Futoški kupus“ iz Futoga, kojima je priznat status ovlašćenog korisnika imena porekla, u ovom slučaju Fruškogorskog lipovog meda, i prva u Srbiji koja je registrovala monofloralni med. Oznaka geografskog porekla, pre svega ime porekla, predstavlja značajno markentinško sredstvo koje njihovim proizvođačima odnosno korisnicima daje prednost u odnosu na konkurenciju, a potrošači, sa druge strane, prepoznaju taj proizvod kao kvalitetniji u odnosu na neke druge proizvode. Ponosni smo što na teritoriji Novog Sada sada imamo dve oznake geografskog porekla i ovlašćene korisnike tog porekla, koje pored kvaliteta karakteriše i to što su sa teritorije našeg grada – rekao je Goran Sečujski i dodao da će Grad Novi Sad podržati nastup ova dva udruženja na predstojećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. 
Prijemu su prisustvovali predstavnik Udruženja „Futoški kupus“ Goran Puača i predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ Miodrag Čupić koji je istakao da fruškogorski lipov med po količini polenovih zrnaca lipe u nektaru daleko prevazilazi sve vrste lipovog meda u Evropi, stoji u saopštenju.
– Zahvaljujući projektu “Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona“ čiji je nosilac bio Grad Novi Sad, a Društvo pčelara partner, predstavnici pojedinih udruženja dobili su i Sertifikate o kvalitetu proizvoda u skladu sa propisanim standardima iz elaborata. To je zapravo praćenje proizvodnje i pakovanja, odnosno celokupnog procesa proizvodnje, te su tako određeni članovi Društva, koji su ranije dobili Sertifikate, sada dobili i Rešenje o korišćenju svojstva imena porekla Fruškogorskog lipovog meda – istakao je predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ Miodrag Čupić.

Izvor: eKapija

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *