Odbrambena industrija Srbije: Motor privrednog razvoja

Odbrambena industrija Srbije: Motor privrednog razvoja

Povećanje izvoza, zapošljavanje novih radnika i značajna investiciona ulaganja, tri su osnovna pokazatelja uspešnosti i unapređenja poslovanja domaće odbrambene industrije

Jedan od glavnih pokazatelja vitalnosti i konkurentnosti odbrambene industrije Srbije jeste konstantan trend povećanja izvoza. Ukupan izvoz naoružanja i vojne opreme u 2016. godini dostigao je vrednost od oko 483 miliona dolara. Od toga su Odbrambena industrija Srbije (OIS) i JP „Jugoimport SDPR“ izvezli naoružanja u vrednosti od 426 miliona dolara.

Izvoz

U poređenju sa izvoznim rezultatima poslednjih godina to je:

 • 63 odsto više nego u 2015. godini (izvoz bio oko 296 miliona dolara)
 • 80 odsto više nego u 2014. godini (izvoz bio oko 268 miliona dolara)
 • dvostruko više nego u 2013. godini (izvoz bio oko 232 miliona dolara)
 • tri puta više nego u 2012. godini (izvoz bio oko 154 miliona dolara).

Projekcija je da će u 2017. godini izvoz naoružanja biti veći za još oko 20 odsto u odnosu na 2016. Očekivanja su da će izvoz OIS i SDPR dostići vrednost od oko 510 miliona dolara, a ukupan izvoz naoružanja i opreme iz Srbije oko 570 miliona dolara. Trenutna realizacija poslovanja privrednih društava OIS potvrđuje opravdanost ovog očekivanja.

Investicije

Privredna društva odbrambene industrije su u poslednjih nekoliko godina uspela da samostalno investiraju značajna sredstva u cilju revitalizacije, modernizacije i unapređenja dela svojih proizvodnih kapaciteta. Na ovaj način je delimično prekinuta dugotrajna stagnacija, a u pojedinim preduzećima posledice NATO bombardovanja vidljive su i danas.

Ukupna vrednost investiranih sredstava privrednih društava OIS i JP „Jugoimport SDPR“ u periodu od 2013. do 2015. godine iznosila je oko 76 miliona evra, dok su samo u 2016. godini navedena preduzeća realizovala investiciona ulaganja u iznosu od oko 46 miliona evra.

Zapošljavanje

Na početku 2016. godine, u osam privrednih društava OIS i JP „Jugoimport SDPR“, ukupan broj zaposlenih i radno angažovanih lica po svim osnovama iznosio je 9.797 lica. Na početku ove godine taj broj je dostigao 11.231, sa tendencijom daljeg povećanja do oko 12.000 zaposlenih do kraja 2017. godine. Ovo je takođe jedan od bitnih pokazatelja progresa naše odbrambene industrije.

Ključni rezultati investicionih ulaganja u poslednje četiri godine su:
 • početak gradnje novog pogona za proizvodnju kapisli
 • izgradnja i početak opremanja dela pogona za proizvodnju raketnih sredstava
 • stvaranje uslova za početak izgradnje novih pogona za proizvodnju streljačke municije
 • izgradnja novih pogona za proizvodnju ključnih elemenata municije srednjih i velikih kalibara
 • izgradnja i opremanje fabrike složenih borbenih sistema (borbenih oklopnih vozila i artiljerijskih sistema)
 • modernizacija kapaciteta za proizvodnju baruta i proširenje kapaciteta za proizvodnju raketnih goriva
 • izgradnja novih pogona za proizvodnju brizantnih eksploziva na bazi oktogena i heksogena
 • revitalizacija postojećih pogona za proizvodnju pešadijskog naoružanja i vojne opreme.

U narednom periodu takođe su predviđena značajna ulaganja. Ministarstvo odbrane pripremilo je predlog direktnih ulaganja Republike Srbije u odbrambenu industriju i remontne zavode u ukupnom iznosu od oko 120 miliona evra, od čega bi se u ovoj godini investiralo oko 50 miliona evra, a u periodu od 2018. do 2020. godine još oko 70 miliona evra.

Ovim novim investicijama, kao trećim značajnim pokazateljem uspešnosti i perspektivnosti odbrambene industrije, u značajnoj meri će se povećati i tehnološki unaprediti njeni proizvodni kapaciteti, obezbediti uslovi za proizvodnju savremenih konkurentnijih proizvoda za potrebe Vojske Srbije i tržišta, kao i dalji rast zaposlenosti i podizanje celokupne industrijske baze u Srbiji, kroz podsticaj razvoja mnogobrojnih kooperanata odbrambene industrije iz segmenta malih i srednjih preduzeća.

Razvoj

Privredna društva odbrambene industrije su, kako u saradnji sa Vojnotehničkim institutom, tako i samostalno, u prethodnih nekoliko godina razvila i dalje razvijaju široku paletu novih proizvoda, čija proizvodnja za potrebe opremanja Vojske Srbije i izvozna ekspanzija predstoje u narednom periodu. Tu su nova familija modernizovanog streljačkog naoružanja, modularna automatska puška i puška u kalibru 6,5mm „grendel“, savremenija municija različitih kalibara i tipova, kao i novi složeni sistemi u različitim fazama razvoja („Lasta“, „NORA“, „Miloš“, „Lazar“ i mnogi drugi).

Svi novi proizvodi će biti izloženi na predstojećem sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“, krajem juna ove godine na Beogradskom sajmu, za koji se očekuje da po broju izlagača, proizvoda, delegacija i posećenosti premaši sve dosadašnje.

 

Modernizacija i opremanje

Imamo čime da se pohvalimo i u oblasti modernizacije i opremanja naše vojske savremenim borbenim sredstvima. Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije u Novom Sadu, u oktobru prošle godine, u motorizovanom ešelonu videli smo modernizovano borbeno komandno-izviđačko vozilo „bov“, urađeno u šest modifikacija, samohodno protivavionsko sredstvo i naoružanu platformu „miloš“, kojim se upravlja iz vozila koje ga vuče, bespilotnu letilicu srednje doleta „pegaz“ opremljenu vođenim raketama.

Artiljerijsko oruđe „morava“ u zavisnosti od modula može da gađa različitim vrstama raketa i integrisana je u artiljerijski komandno-informacioni sistem. Modernizovani sistem „Oganj“ potpuno je digitalizovan i automatizovan, sa mogućnošću postavljanja kontejnera sa različitim vrstama raketa. SORA – samohodna haubica 122 milimetra, potpuno je automatizovana sa upravljanjem iz kabine vozila. Artiljerijski sistem „NORA B52“ jedan je od najvećih uspeha srpske odbrambene industrije koji se dobro prodaje i u svetu.

Novo lako višenamensko vozilo „zastava“ urađeno je u tri varijante i služi za prevoženje ljudi i tereta. Borbeno vozilo „lazar 3“, sa mnogobrojnim unapređenjima ranijih verzija, posebno je pogodno za protivteroristička dejstva. Modernizovani radar „žirafa“, potpuno digitalizovan, osnovni je osmatrački senzor naših protivvazduhoplovnih snaga. Raketni sistem „PASARS 16“ sa protivavionskim topom i raketama „zemlja-vazduh“ znatno unapređuje sposobnosti naše protivvazduhoplovne odbrane.

Iz avijacije izdvajamo modernizaciju urađenu na avionu „orao“ koja omogućava naoružavanje sa novom generacijom vođenih raketa. A rečna flotila sada ima modernizovani dvocevni top 30 milimetara na svojim minolovcima, koji mogu da dejstvuju i noću i u svim meteorološkim uslovima.

Ističemo podatak da Vojnotehnički institut trenutno radi na 55 istraživačkih i razvojnih projekata za Vojsku Srbije.

 

Izvor: Novosi

Podelite ovaj članak