Održana Grupacija za mlekarstvo sa temom „Kako do kvalitetnijeg mleka“

Održana Grupacija za mlekarstvo sa temom „Kako do kvalitetnijeg mleka“

Grupacija_mleCentar za poljoprivredu, sajmove i marketing Regionalne privredne komore Novi Sad u saradnji sa Udruženjem za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu Privredne komore Srbije, održao je 29. septembra 2015. godine sednicu dela Grupacije za mlekarstvo .

Sednicu je otvorila Milena Jerosimović, rukovodilac Centra za poljoprivredu, sajmove i marketing.

Za sednicu je predložen i usvojen sledeći Dnevni red:

1. Odgovornost subjekata koji posluju u oblasti mlekarstva, u smeru podizanja nivoa kvaliteta sirovog mleka

2. Republički zavod za statistiku – Uloga i zadaci u prikupljanju podataka o proizvodnji mleka i mlećnih proizvoda u mlekarama (DVM Dalibor Jelić)

3. Razno

Na sednici su predstavljene obaveze koje očekuju subjekte koji posluju u oblasti mlekarstva, a sve u cilju podizanja nivoa kvaliteta sirovog mleka. Po ovom pitanju učesnicima se obratila načelnica veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ministrstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, gospođa Sanja Ćelebićanin,a odobravanju objekata za izvoz govorio je gospodin Marko Bijekić,Uprava za veterinu. Takođe su upoznali prisutne skupa sa budućim procesima kategorizacije objekata, ali i provere higijenskih uslova.

Učesnicima skupa obratio se zamenik predsednika Grupacije za mlekarstvo PKS, Saša Džonloga gde je predstavio „Analizu bilansa proizvodnje i prerade mleka u Republici Srbiji“ i kordinator Grupacije DVM spec. Jasna Stevanović, „Putevi sirovog mleka 2012-2014“.

Kako je mlekarstvo u krizi pokrenuto je još niz pitanja koja se tiču ove proizvodnje, kao problemi uvoza i izvoza mlečnih proizvoda.

Podelite ovaj članak